Dva svedoka - otišla u prošlost

J. Ž. SKENDERIJA

17. 05. 2017. u 17:03

Niški centar za socijalni rad godinama tražio dokument koji nije potreban. Izjavu o broju članova domaćinstva od sada će regulisati sam centar

Два сведока - отишла у прошлост

Niški centar za socijalni rad "Sveti Sava" Foto D. Stojić

IZJAVA dva svedoka kojom se dokazuje broj članova domaćinstva već nekoliko godina je na spisku dokumentacije za dobijanje novčane socijalne pomoći u Nišu, iako je zvanično taj papir Ministarstvo za rad odavno "skinulo" sa liste. Da se od građana traži nešto što ne bi trebalo, zaposleni u Centru su saznali tek kada su nedavno zbog nemogućnosti niških notara da svim zainteresovanima izađu u susret i izdaju ovaj papir, tražili od nadležnih da im odobri prijem zahteva za NSP bez toga?!

Nišlije su odahnule, a Centar za socijalni rad "Sveti Sava" ih je obavestio da više ne moraju da čekaju redove kod javnih beležnika i da je "ovaj papir otišao u prošlost".

Zoran Jović, direktor Centra za socijalni rad u Nišu prvo je objasnio da će izjavu o broju članova domaćinstava radi ostvarivanja novčane socijalne pomoći od sada regulisati sam Centar, tako da građani ne moraju više da prilažu taj dokument u prisustvu samih svedoka.

- Ostavili smo kao mogućnost da se ovaj papir traži, ali nije bilo obavezujuće - rekao je Jović juče "Novostima". - Tražili smo od Ministarstva rada mišljenje i oni su rekli - pa ni ne morate. Postoji obavezna dokumentacija u reviziji prava na NSP, a ovaj papir nije na tom spisku.

On objašnjava da Centar službeno pribavlja celu dokumentaciju, recimo iz katastra ili drugih službi. Od svih koji su na spisku za naknadu u Nišu gotovo polovina je starija od 65 godina i podleže zakonu o PIO, a ostali su radno sposobni i za njih je ovaj papir bio obavezan.

NEPOTREBAN TROŠAK CENTAR za socijalni rad, ukoliko u toku postupka proceni da je neophodno saslušanje svedoka radi utvrđivanja bilo koje činjenice, izvešće dokaz saslušanja svedoka i neće tražiti da stranke dostavljaju overene izjave svedoka čime se izlažu nepotrebnim troškovima.

U Ministarstvu za rad rečeno nam je da se pravo na novčanu socijalnu pomoć priznaje porodici, odnosno pojedincu koji živi sam. Međutim, zajedničko domaćinstvo, odnosno ko sve čini porodicu je činjenica o kojoj se ne vodi službena evidencija prema Zakonu o socijalnoj zaštiti.

- Pravilnikom o obrascima u postupku ostvarivanja prava na NSP propisano je da nalaz i mišljenje centra za socijalni rad kojim se, između ostalog, utvrđuje i broj članova domaćinstva, služi kao dokazno sredstvo - kažu u Ministarstvu. - Nalaz i mišljenje sačinjava zaposleni na poslovima socijalnog rada, na osnovu terenske posete porodici, izjave stranke, uviđaja na licu mesta, saslušanja svedoka i drugih dokaza.

Oni naglašavaju da je zajedničko domaćinstvo činjenica o kojoj se ne vodi službena evidencija, te se ova činjenica utvrđuje nalazom i mišljenjem prvostepenog organa datim na propisanom obrascu, a na osnovu podataka koji se dobijaju od podnosioca zahteva, članova porodice, neposrednog uvida na terenu pri poseti porodici, saslušanja svedoka i drugih dokaza, a ne na osnovu izjave svedoka o broju članova domaćinstva koja se overava kod nadležnih organa.

- Overavanjem se ne potvrđuje istinitost sadržaja izjave, niti se ispituje njena sadržina, već samo potvrđuje da su svedoci svojeručno potpisali izjavu, pa ove izjave nikada nisu ni bile pouzdan dokaz o broju članova domaćinstva. Ovo nije nikakvo novo rešenje - kažu nadležni.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije