Privreda

ERS zadovoljna rezultatima na Sipeksu: Zaradili milione na berzi

ERS zadovoljna rezultatima na Sipeksu: Zaradili milione na berzi
ERS zadovoljna rezultatima na Sipeksu: Zaradili milione na berzi

TREBINJE - Preduzeće "Elektroprivreda RS" sa sjedištem u Trebinju u martu je postalo član organizovanog veleprodajnog tržišta električne energije Sipeks sa sjedištem u Beogradu, a riječ je o berzi električne energije na teritoriji Srbije, pa je time postalo i članicom regionalne berze.

Maksim Skoko, izvršni direktor za tehnička pitanja ERS, kaže da je od priključenja 7. marta ova kompanija uspjela da plasira preko 86 gigavatčasova električne energije na ovu berzu i ostvarila prihod od oko tri i po miliona evra, što znači da je stvarena prosječna cijena na ovoj berzi bila oko 39 evra po megavatčasu struje.

Navodi da se uskoro očekuje spajanje ove berze sa mađarskom berzom električne energije HUPX, čime bi se za Mješoviti holding "Elektroprivreda RS", Matično preduzeće a.d. Trebinje, otvorile dodatne mogućnosti za prodaju svih dnevnih viškova električne energije.

Kaže da se zasad na berzi radi tako što se otkupljuju dnevni viškovi struje i to dan unaprijed, ali je u ovom testnom periodu i na ovaj način ostvaren izvanredan prihod.

Iako će se sve dažbine izvoza morati i ubuduće plaćati kao i ranije, Skoko ističe da su benefiti ovakve prodaje drugačije vrste i da oni podrazumijevaju najprije sigurnu naplatu prodatih viškova električne energije, jer to obezbjeđuje najveća kliring kompanija za ove poslove u Evropi, takozvani ESS, koja upravlja i rizicima prodaje, ali je istovremeno i transparentnost ovakve prodaje velika.

U ERS ističu da je cilj pristupanja berzi električne energije povećanje mogućnosti za trgovinu električnom energijom, a prvenstveno prodajom viškova na transparentan način u skladu s praksom i standardima EU.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije