Najnovije vesti
Vesti Svet
SVI SE PLAŠE TRAMPA Niko ne zna šta je njegov sledeći potez

SVI SE PLAŠE TRAMPA Niko ne zna šta je njegov sledeći potez

Potezi Donalda Trampa plaše i Moskvu i Vašington, ali šta god on uradio, to će u ruskoj prestonici biti dočekano s dobrodošlicom.

Donald Tramp Foto: Tanjug/AP
Donald Tramp
Donald Tramp
Foto: Tanjug/AP
Donald Tramp

- Dok se ruski šef diplomatije Sergej Lavrov spremao za sastanak sa Donaldom Trampom, otpuštanje šefa FBI Džejmsa Komija je sigurno navelo i Moskvu i Vašington da se zapitaju – šta će biti sledeći Trampov potez? Rani optimizam Rusije zbog novog odnosa sa Sjedinjenim Američkim Državama činio se opravdanim jer su se Trampove izjave u vreme izbora i odmah nakon njih slagale s ruskom ciljevima u vezi s Amerikom - navodi Džajls.

Prema njegovim rečima, to se odnosilo na nekoliko važnih činilaca.

- Na smanjivanje uloge SAD u pružanju sigurnosti Evropi, uspostavljanje informacijskog prostora 'postistine' i diskreditiranje nezavisnih medija, slabljenje američke obaveštajne zajednice i odnošenje prema Rusiji kao prema ravnopravnom partneru SAD, s mogućnošću velike nagodbe bez pristanka evropskih saveznika - dodaje.

Džajls navodi i da je normalno da su se pojavila pitanja zbog tolike Trampove podrške Rusiji i činilo se da bi Rusija mogla da postigne značajan strateški uspeh u SAD.

- Onda se dogodio napad hemijskim oružjem na Siriju, to je bio prvi veliki pokazatelj da se ne može uvek računati na to da će Tramp postupati u skladu s ruskim interesima. Komijevo otpuštanje moglo bi dodatno da poljulja rusko poverenje u Trampa. U Moskvi su verovatno zaključili da će Tramp u pregovorima s Rusijom biti jednako nepredvidljiv kao i u američkoj unutarnjoj politici. U toj atmosferi sumnje, bilo je neizbežno da se Trampovo otpuštanje Komija počne smatrati kao još jedan pokušaj odvraćanja istrage o njegovim vezama s Rusijom. Istina je da bi Rusija mogla odobravati privremeni rezultat - stvaranje dalje nesloge u američkim vladinim agencijama, koje se nastoje suprotstaviti ruskim neprijateljskim potezima protiv SAD - ističe Džajls.

Ipak, i u Moskvi i u Vašingtonu to, prema njegovim rečima, može da se smatra i nespretnim potezom koji ukazuje na paniku i samo još više privlači pažnju na Trampove veze s Rusijom.

- Ti motivi ne utiču na konačni ishod - slabljenje američkog aparata nacionalne sigurnosti, koji je već na klimavim nogama zbog nategnutih odnosa s predsednikom SAD. Trampovo nepoverenje u vlastite obaveštajce koristi svim američkim neprijateljima, ne samo Rusiji. Tramp može naštetiti sigurnosti SAD-a nepromišljenim potezima na isti način kao i ruski agent. Mešanje u američke i francuske predsedničke izbore jasno pokazuje da Rusiju nije briga za imidž u javnosti te da je sve više spremna ponašati se izvan okvira međunarodnih konvencija i prava. Neki tvrde da su nedavni ruski potezi namenjeni samo čuvanju ruske nacionalne sigurnosti protiv mogućih pretnji sa Zapada, i to uvek treba uzimati u obzir kada se pokušava razumeti Rusiju. No, i ovaj put su motivi Rusiji manje važni od ishoda operacija koje provodi Moskva. Šta god Tramp napravio, ukoliko to oslabi SAD - u Moskvi će biti dočekano s dobrodošlicom - zaključuje Džajls.