Velike Albanije neće biti!

D. R. Đ.

15. 05. 2017. u 15:32

Premijer Aleksandar Vučić iz Kine poručio da ne treba da nas brinu izjave komandanta zločinačke OVK Ramuša Haradinaja. On je"proteže" jedne usaglašene politike

Велике Албаније неће бити!

Svetski lideri na forumu u Pekingu, Foto: Tanjug

NEĆE biti nikakve "velike Albanije" i građani Srbije ne treba da brinu zbog izjava Ramuša Haradinaja - poručio je u ponedeljak iz Pekinga premijer i novoizabrani predsednik Aleksandar Vučić, a povodom najnovije u nizu pretnji lidera Alijanse za budućnost Kosova.

Opaska Haradinaja da "Vašington treba da reši stvari između Beograda i Prištine, ako Brisel ne može", iz ugla Vučića nije izjava jednog od lidera na političkoj sceni Prištine, već je reč o usaglašenoj politici svih:

- Samo su našli svog "protežea", Haradinaja, koji to treba da izgovara. Očigledno postoje određene ideje i planovi i prikriveno saglasje sa delom međunarodne zajednice. Razumem njihovu nervozu i da im se žuri, a ja da im pretim ne mogu, niti mi pada na pamet.

Po njegovim rečima, Albanci su ozbiljan narod koji nikada nije potcenjivao i koji moramo da poštujemo:

- Ali da oni pokore Srbe i Srbiju, da je ponize i unište, taj film niko neće moći da gleda, pa ni oni.

Vučić je potvrdio pisanje "Novosti" da je o ovoj temi razgovarao preksinoć sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom posle svečane večere i da su postigli visoku saglasnost u tim pitanjima, što je, kako je istakao, za našu malu zemlju od velikog značaja.

* Vučić i Si Đinping

Tokom dana na okruglom stolu svetskih lidera u Pekingu tema je bila i energetska situacija.

- Ukoliko želimo da budemo industrijski razvijena zemlja, moramo da povećamo potrošnju gasa, a njega nemamo odakle da uzmemo osim iz Rusije - konstatovao je premijer, napominjući da je zbog toga važno da izgradimo gasni interkonektor sa Bugarskom.

Premijer je naglasio da ćemo morati da povećamo potrošnju sa dve milijarde kubnih metara godišnje na četiri ili pet milijardi:

- Toliko gasa nemamo odakle da uzmemo. Evo već pet godina me ubeđuju da ga ima negde drugde. Nema. Ima ga u Rusiji i dajte da dođe preko Turske, Bugarske, na bilo koji način, samo nam omogućite da 2019. ne dočekamo bez gasovoda i gasnih konekcija.

Posle obraćanja na Forumu "Pojas i put za međunarodnu saradnju" Vučić je novinarima preneo da će se smatrati velikim uspehom ako se sa kineskim partnerima realizuju dve ili tri stvari od desetak o kojima je razgovarano proteklih dana.

Podsetivši da su za RTB Bor ponuđeni najbolji uslovi i velika državna pomoć, on je najavio da predstoje razgovori sa još jednom zainteresovanom kompanijom i sa jednim od najbogatijih ljudi u Makau, koji je posebno zainteresovan za ovaj rudarski basen, ali i za banje i turizam u Srbiji.


PUTIN NAJAVIO TRGOVINSKU SARADNjU SA BEOGRADOM

RUSKI predsednik Vladimir Putin rekao je u Pekingu da je oko 50 zemalja iz Evrope, Azije i Latinske Amerike zainteresovano za saradnju sa Evroazijskom ekonomskom unijom i da su u toku pregovori o pokretanju konsultacija sa Srbijom, Egiptom, Iranom, Indijom i Singapurom.

Ministar trgovine Rasim Ljajić objašnjava za "Novosti" da se Putinove reči odnose na usaglašavanje sporazuma o slobodnoj trgovini sa EAEU, povodom čega su već održane dve tehničke runde krajem prošle godine. Srbija takav sporazum već ima sa Rusijom, Belorusijom i Kazahstanom, a kako su u međuvremenu u ovu uniju ušle i Jermenija i Kirgizija, dogovor treba da se unifikuje.

Srbija je već rekla da je zainteresovana da na ovo tržište bez carine izvozi automobile, živinsko meso, šećer, cigarete i određene vrste sireva - prenosi nam Ljajić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (10)

OnyxxBG

15.05.2017. 23:31

Čemu se mogu nadati oni koji svoju državu temelje na nesreži i krvi drugog naroda?

ISTINOM do trajnog mira

16.05.2017. 00:32

Sve je već DOGOVORENO sa NATO još pre 1999.!! Zato nebitni politikanti ne smeju da svađaju Srbe i Albance , dva najbrojnija naroda na Zapadnim Balkanu (koji imaju 20% svog naroda kao manjine u susednim državama), za razliku od manjih susednih naroda koji su obezbedili države koji obuhvataju skoro 100% svog naroda!! Rešenje za mir je stvaranje REALNE Srbiju (sa Srpskom) i Albanije (sa Kosovom) !!

Да ти кажем

16.05.2017. 00:39

Заборавио оно што је раније говорио, "Косово је Србија", па сад говори "Ниш је Србија"!

Косовка

16.05.2017. 00:42

Ма пусти ти филмове које "нико неће моћи да гледа"! Потруди се мало око Косова и Метохије и сачувај нашу јужну покрајину, Прешево, Бујановац... Врање, Лесковац, Ниш. И онда велике Албаније више неће бити ни на папиру у албанским уџбеницима географије за основце.

"Никад нећемо признати"...

16.05.2017. 00:43

Доскора нас је тешио паролом "Неће бити Републике Косово", а сада нас смирује поруком "Неће бити Велике Албаније"...

repus

16.05.2017. 12:14

@Miki Kontikiу - ha ha ha dobar komentar ali ne znam zašto neko ne pusti dnevnik rts u pola osam iz 1990 91 92 93 94 pa do 1999god ista obecanja kao sada pa završismo de završismo I isti politicari na vlasti

Ђура Змај

16.05.2017. 05:30

Алек, Немој чекати 35 година да прочиташ шта је пок. Теодора Толева, бугарска историчарка написала у својој докторској дисертациј о улози Аустроугарске у креирању албанске нације и државе, јер "ајкуле" ће нас појести.!?