U Regionalnoj privrednoj komori u Leskovcu, koja se stara o privredi trinaest opština Jablaničkog i Pčinjskog okruga, počeo je da radi Centar za medijaciju privrednih sporova, odnosno mirno rešavanje sporova privrednih subjekata iz grada na Veternici, ali i iz Vlasotinca, Lebana, Medveđe i drugih mesta 13 opština juga Srbije.


Poslovima mirnog rešavanja sporova privrednih subjekata trebalo bi da se bave troje licenciranih medijatora. Ovo je, inače, prvi centar ovakve vrste ne samo na jugu Srbije, nego i u Republici.

Pooceni Gorana Jovića, predsednika Regionalne privredne komore u Leskovcu, ova institucija će sigurno pomoći bržem rešavanju tekućih sporova i nesporazuma, posebno kod potraživanja među pravnim subjektima sa područja dva okruga.

Prema ocenama komore, jedan od najkrupnijih problema koji opterećuje privredne subjekte jeste zaduženost. Gotovo da nema kolektiva koji nije dužan drugim organizacijama, ali i koji ne potražuje značajna sredstva od korisnika svojih usluga. Upravo je to jedan od razloga privrednog sunovrata nerazvijenog juga Srbije, a sudsko rešavanje nesporazuma – pokazalo se proteklih godina – često je bilo dugotrajno i preskupo, što je dodatno pogoršavalo nezavidno stanje u posustaloj privredi juga Republike.

Inicijativa gradonačelnika

Leskovački gradonačelnik Slobodan Kocić predložio je, što je i prihvaćeno, da javna preduzeća čiji je osnivač lokalna samouprava, eventualne nesporazume i potraživanja ne rešavaju sudskim putem, jer je taj postupak skup i direktno pogađa građane, nego da to čine sporazumom, odnosno dogovorom. U Leskovcu, kao i drugde, gotovo svako je svakome dužnik i kada bi se ta potraživanja namirila poslovalo bi se lakše, odnosno bez većih problema.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari