Bed blu bojsi hteli da ubiju Piksija na Maksimiru?

Policajac Refik Ahmetović otkrio je da su navijači Dinama planiraju da ubiju fudbalera Crvene zvezde Dragana Stojkovića, u nemirima na Maksimiru 13. maja 1990.

Izvor: M.LJ.

Petak, 12.05.2017.

10:00

Bed blu bojsi hteli da ubiju Piksija na Maksimiru?
Getty images

U nemirima koji su izbili na zagrebačkom stadionu pre 27 godina povređene su 193 osobe od čega 117 policajaca.

Ahmetović je jedan od onih koji su tog dana bili na dužnosti na Maksimiru.

"Kad smo malo stegli pripadnike 'Bed blu bojsa' koji su sa severa utrčali na teren i pitali ih šta je bio motiv onog divljanja, čuli smo sledeće: 'Dogovor je bio da se Piksi ubije!' Svi su govorili da su dobili naređenje da se ubije Dragan Stojković. Ubrzo je, s promenom vlasti, došlo do smena po policijskim upravama pa se nije ni insistiralo na tome da se otkrije od koga je stiglo naređenje o Piksijevoj likvidaciji." rekao je Ahmetović za "Ekspres".

Policajac kaže da je nedeljama posle incidenata tokom traganja za učesnicima u incidentu, u više navrata čuo da su navijači imali nameru da likvidiraju petu Zvezdinu zvezdu.

"Zašto njega? Verovatno zato što je bio u rangu s Bobanom, njihovim ljubimcem i kućnim prijateljem Franje Tuđmana.” kaže Ahmetović.

Na severnu tribinu je pre utakmice unešena velika količina kamenja, a oruđa za blisku borbu su ostavljena na gornjem nivou južne tribine. Neodigrani derbi je u Zagreb iz Beograda došlo da gleda 2.000 navijača, a podršku su imali i iz drugih gradova. Sukoba navijača je bilo i pre utakmice na ulicama Zagreba, ali je tek na stadionu nastao haos.

"Bilo je kamenja da se cijeli šleper mogao napuniti. Kad se sve slike slože, onda ima jakih indicija da je neka ruka umešala prste i izrežirala žestok obračun.

Ahmetović se osvrnuo i na sukob sa hrvatskim igračem, Zvonimirom Bobanom do kog je došlo na sredini terena. Igrači su se povukli u svlačionice, Boban je bio jedan od onih koji su ostali. Pozivao je navijače na teren, od Ahmetovića potom dobio udarac u preponu, ali je uspeo da mu uzvrati.

"Udario me nogama po ramenu i odgurnuo rukama. Nisam očekivao da će me napasti, u suprotnom bih se verovatno drugačije postavio. Ono što je sigurno jeste to da ga se ni najmanje nisam bojao." rekao je Ahmetović.

Sukobi na Maksimiru 13. maja 1990. godine smatraju se nezvaničnim početkom građanskog rata koji će kasnije razoriti Jugoslaviju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

96 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

8 h

Podeli: