Abbas spreman na susret s Netanyahuom

0
13

Palestina – Palestinski lider spreman je sastati se s izraelskim pod pokroviteljstvom predsjednika SAD-a.

Palestinski lider Mahmoud Abbas izjavio je danas da očekuje da američki predsjednik Donald Trump “uskoro” posjeti palestinske teritorije i da je spreman da se u okviru Trumpovih mirovnih napora sastane s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom.

Trump će, kako se očekuje, ovog mjeseca posjetiti Izrael u okviru svoje prve strane turneje, a Abbas kaže da se Palestinci raduju njegovom dolasku u Betlehem na okupiranoj Zapadnoj obali. Špekulira se da će to biti 23. maja.

“Rekli smo mu da smo spremni sarađivati s njim i da se sastanemo s izraelskim premijerom pod njegovim pokroviteljstvom kako bismo gradili mir”, rekao je Abbas, prenosi AFP.

Abbas se prošle sedmice sastao s Trumpom u Washingtonu, što je bio njihov prvi susret uživo.

Trump je prošle sedmice najavio da će njegova prva predsjednička turneja uključiti Saudijsku Arabiju, Izrael i Vatikan – duhovne centre islama, judaizma i katoličanstva.

Mirovni sporazum nadohvat ruke

Posjeta Izraelu očekuje se 22. maja, ali nije zvanično potvrđena, a jedan zvaničnik Trumpove administracije prošle sedmice nije isključio mogućnost da predsjednik posjeti Zapadnu obalu, rekavši da to zavisi od sigurnosnih mjera i Abassove namjere da učini konkretne korake ka miru, podsjeća AFP.

Trump je dosad davao pomiješane signale u vezi s izraelsko-palestinskim sukobom.

On je u Washingtonu tokom Abbasove posjete rekao da je uvjeren da je mirovni sporazum nadohvat ruke, odbacivši zabrinutost u pogledu kompleksnosti ovog višedecenijskog sukoba.

Međutim, ranije u februaru, tokom sastanka s Netanyahuom, Trump je relativizirao posvećenost rješenju sa dvije države – Izraelom i Palestinom, koje bi postojale jedna pored druge, rekavši da bi podržao i jednu državu ako bi to vodilo ka miru, čime je obradovao izraelske desničare, koji žele da Izrael pripoji veći dio Zapadne obale.

Trump je također tokom kampanje obećao da će premjestiti američku ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalem, što je uznemirilo Palestince, ali je to za sada palo u drugi plan. Istovremeno, pozvao je Izrael da se uzdrži od daljnje gradnje naselja na Zapadnoj obali.

Izvor: Agencije


Pogledajte vijest na izvornom sajtu:

Abbas spreman na susret s Netanyahuom


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.