Dostupni linkovi

Turkish Airlines pozajmljuje računare putnicima za SAD


Avion Turkish Airlinesa
Avion Turkish Airlinesa

Avio-kompanija Turkish Airlines počela je danas pozajmljivati računare putnicima svoje "biznis klase" za Sjedinjene Države u kojima je od marta zabranjeno putnicima da u ručnom prtljagu donose laptope i tablete.

"Sa ovom novom uslugom, naši putnici i iznad oblaka mogu neometano nastaviti lične aktivnosti na laptopu", navodi se u saopćenju kompanije.

Sjedinjene Države su zabranile laptope i tablete u putničkim kabinama aviona devet kompanija sa deset međunarodnih zračnih luka u arapskim zemljama i Turskoj, pozivajući se na rizik od napada.

Pošto se toj zabrani pridružila Velika Britanija, Turkish Airlines će od 12. maja računare s ekranom osjetljivim na dodir (touch-screen) pozajmljivati i putnicima "biznis klase" na letovima za Veliku Britaniju.

Turkish Airlines navodi da se, čim se računar isključi, u potpunosti brišu sve informacije koje putnici unesu tokom korištenja, a oni ih, ako žele, mogu sačuvati preko USB-porta.

Ankara je oštro reagirala na zabrane Washingtona i Londona koje je predsjednik Recep Tayyip Erdogan (Redžep Tajip Erdoan) pozvao da ih ukinu "čim prije moguće".

Putnicima koji ne žele da njihovi elektronski uređaji putuju u prtljagu, Turkish Airlines je dozvolio da ih donesu do aviona gdje ih osoblje kompanije preuzima i smiješta u poseban odjeljak, i po slijetanju ih vraća putnicima.

Tri najveće kompanije u Zalivu - Qatar Airways, Emirates i Etihad Airways, također pozajmljuju računare ili tablete putnicima "biznis klase" za Sjedinjene Američke Države.

XS
SM
MD
LG