Nevena Petrušić, kandidatkinja Zajedno za evropsku Srbiju za poverenika za zaštitu ravnopravnosti i dekanica Pravnog fakulteta u Nišu, juče je oštro demantovala optužbe tridesetak nevladinih organizacija da je na fakultetu „dozvolila održavanje tribina na kojima je negiran genocid u Srebrenici i kršila zakone o visokom obrazovanju i dostupnosti informacija“.

Ona je za danas najavila održavanje sednice Saveta fakulteta koji će se izjasniti o ovim optužbama i zatražiti dispilinska odgovornost dvojice profesora koji su, kako se pretpostavlja, „širili ovakve dezinformacije“.

– Nije sporno da se politički lobira za neke kandidate za poverenika, ali je krajnje sporan način na koji se to čini. Ne razumem neke nevladine organizacije koje su bez ikakve provere prihvatile dezinformacije dva profesora sa našeg fakulteta, Zorana Radivojevića i Mirka Živkovića, koji ovu priliku koriste za lično razračunavanje – rekla je Petrušićeva.

Ona smatra da je bezobrazluk da oni kao profesori iznose notorne neistine i na taj način diskredituju ne samo nju, već čitav fakultet. Petrušićeva kaže da će se Savet fakulteta ograditi od takvih optužbi, a posebno od apsurdnih tvrdnji da su navodno stecište ultradesničarskih tribina kojima se ruši ustavni poredak.

– To je gnusna neistina. Tačno je samo da je na našem fakultetu jednom prilikom promovisana knjiga koja govori o zločinu u Srebrenici, i koja u Srbiji nije zabranjena. Promociji nisam prisustvovala, ali sam od profesora informisana da zločin u Srebrenici nije negiran nijednom rečju. Promocija je, uostalom, bila samo jedna u čitavom nizu skupova na našem fakultetu. Velika većina okruglih stolova i tribina bila je proevropskog karaktera, neki su bili posvećeni evropskoj spoljnoj politici Srbije, neki saradnji sa Međunarodnim sudom pravde – kaže Petrušićeva za Danas.

Grupa nevladinih organizacija protestvovala je krajem prošle sedmice protiv eventualnog izbora Petrušićeve za poverenika za zaštitu ravnopravnosti jer ona, kako je ocenjeno, ne ispunjava zakonski uslov da za poverenika mora biti izabrana visokomoralna ličnost. Grupa se pre svega pozvala na činjenicu da je Petrušićeva dopustila da se na Pravnom fakultretu, 15. septembra 2008, održi promocija knjige Milivoja Ivaniševića „Lična karta Srebrenice“, u kojoj se relativizuje zločin u Srebrenici 1995. Organizatori promocije bili su Savez studenata Pravnog fakulteta i Udruženje intelektualaca „Srpska nacionalna svest“.

Petrušićeva nije član nijedne stranke, a aktivistkinja je više nevladinih organizacija, posebno za zaštitu prava žena. Dobitnica je prošlogodišnje nagrade OEBS za posebne zasluge u borbi za ravnopravnost i ljudska prava.

 

Sve je po zakonu

– Odgovorno tvrdim da ništa što je rađeno na Pravnom fakultetu nije bilo protivzakonito. I Tempus program master studija, organizovan prošle godine, zbog kojeg mi se pripisuje navodno kršenje zakona o visokom obrazovanju i dostupnosti informacija, sproveden je po zakonu, odnosno odluci Naučno-nastavnog veća – kaže Petrušićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari