Vlada Češke već otpisana

I. S.

04. 05. 2017. u 21:20

Odložena ostavka premijera Sobotke. Kabinet pada zbog ministra finansija

Влада Чешке већ отписана

Bohuslav Sobotka,foto Tanjug/AP Photo CTKOndrej Dem

PREMIJER Češke Bohuslav Sobotka nije u četvrtak podneo ostavku, kako je prvobitno najavio, ali od svoje namere, ističe se, nije odustao. Planira da je sprovede u delo sredinom meseca, saopšteno je iz njegovog kabineta. Kako je češki premijer kratko objasnio tokom prvomajskih praznika kad je predstojeći korak lansirao u javnost - on odlazi, a vlada u Pragu pada pola godine pre isteka mandata - zbog milijardera Andreja Babisa, aktuelnog ministra finansija.

Sa Babisom, koji je njegov glavni politički protivnik, Sobotka je odavno u sukobu.

Češki premijer, naime, tvrdi da postoje sumnje da je Babis izbegavao plaćanje poreza u prošlosti, a da zato nije pružio adekvatno objašnjenje. Babis, drugi najbogatiji biznismen u zemlji, predvodi pokret centra ANO, stranke koja je nesumnjivi favorit na oktobarskim izborima, pa mu je put ka premijerskom mestu već utaban. Sobotkina Socijaldemokratska partija je drugoplasirana i to daleko ispod Babisove.

Sobotka će, kako je objavljeno, informisati predsednika Miloša Zemana o situaciji u vladajućoj koaliciji i odrediti datum kada će i zvanično podneti ostavku. Po svoj prilici, to će se dogoditi u drugoj polovini maja po Zemanovom povratku iz Kine..

MUČENIK

AKTUELNI češki premijer i lider socijaldemokrata opravdao je ovaj drastičan i po oceni mnogih izrazito rizičan korak rekavši da bi samo smenjivanje Babisa od ministra finansija stvorilo mučenika. Sobotka je ponovio da u korenu ostavke leži njegov spor sa ministrom finansija, čiji su poslovni poduhvati odavno na meti burnih kritika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije