Četvrtak, 04.05.2017.

18:32

Političke igre bez granica: Premijer je "otpušten"

Češki predsednik Miloš Zeman "šokirao" je premijera te zemlje Bohuslava Sobotku kada je prihvatio njegovu ostavku.

Izvor: Tanjug

Političke igre bez granica: Premijer je
Zeman (Getty Images)

On je to učinio pre nego što ju je Sobotka zvanično podneo, objavio je AP.

Sobotka je u utorak objavio da će on i vlada na čijem je čelu otstupiti sa pozicije, manje od šest meseci pre nego što mu istekne mandat, kako bi presekao dugotrajni spor koji vodi protiv ministra finansija, milijardera Andreja Babisa, njegovog glavnog političkog protivnika.

Sobotka je u Praški zamak, gde je sedište predsedništva, na konsultacije s predsednikom te zemlje.

On je ranije danas najavio da neće danas podneti ostavku, ali planira da to učini sredinom maja.

Međutim, po dolasku u zamak, Zeman je rekao da prihvata njegovu ostavku, zahvalio mu na dosadašnjem radu i tražio da članovi vlade ostanu na svom mestu dok ne imenuje novog premijera.

Vidno uzmeniren, Sobotka je odgovorio da je "scena bila nepotrebna", a potom je zajedno sa Zemanom otišao na privatne razgovore, piše američka agencija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Nemci, prekinite": Ustale članice EU

Grupa srednjoevropskih zemalja traži od Evropske komisije da Nemačkoj naloži ukidanje nameta na izvoz gasa, jer potkopava njihovu energetsku sigurnost, prema dokumentu koji je Rojters dobio na uvid.

19:17

29.5.2024.

1 d

Šestomesečna zabrana

Gurović izbačen iz srpske košarke

Milanu Guroviću, treneru Reala, izrečena je šestomesečna zabrana vođenja tog tima, posle masovne tuče u kojoj je učestvovao, a koja je izbila na meču sa KK Vizurom.

11:33

29.5.2024.

1 d

Nova pravila

Putnici iz Srbije neće moći u EU bez ovog odobrenja

Nacionalna asocijacija turističkih agencija Srbije (NATAS) podsetila je danas da će srpski putnici od 2025. godine morati da se prijave na Evropski sistem za odobravanje putovanja ETIAS kako bi dobili neophodno "putno odobrenje" za ulazak u zemlje članice EU.

13:35

30.5.2024.

18 h

Podeli: