Sabor u kolapsu, Petrov podneo ostavku

Svetske vesti - Četvrtak 04.05.2017 - 14:31

Predsednik Mosta Božo Petrov podneo je ostavku na mesto predsednika Sabora i tako je izbegao izglasavanje poverenja o njegovom ostanku na toj poziciji, poručivši da je jedini izlaz iz situacije raspisivanje novih vanrednih parlamentarnih izbora. Opoziv Marića, pokušaj destabilizacije vlade, rekao premijer Andrej Plenković.

Uskoro novi izbori u Hrvatskoj? FOTO: TC News Uskoro novi izbori u Hrvatskoj? FOTO: TC News

Prema Petrovu, glasanje o poverenju Mariću je narušilo sve moralne principe i otkrilo pitanje trgovine i korišćenje institucija za lične interese.

"Zbog dostojanstva Sabora podnosim ostavku na dužnost predsednika Hrvatskog sabora", kazao je Petrov i dodao da ne može više da obavlja tu "časnu dužnost" i misli da je jedino rešenje raspisivanje novih izbora.

On je zahvalio na poverenju i poručio da će nastaviti i dalje da se bori za interese hrvatskih građana u kojima neće biti "kulta velikog vođe".

Podnošenje ostavke Petrova pozdravljeno je gromoglasnima plauzom.

Prethodno je premijer Plenković na konferenciji za novinare tvrdio da je vlada stabilna, a pošto je Petrov podneo ostavku hrvatski mediji konstatuju da je u ovom trenutku teško govoriti o stabilnosti Hrvatske vlade.

Plenković je rekao da je opozicija, koja je tražila opoziv ministru Mariću, doživela poraz. Mostovi poslanici, međutim, tvrde da je ostavka Petrova i ukupno njihovo zalaganje politička pobeda.

Nakon što je Petrov dao ostavku, HDZ-ov poslanik Željko Rajner seo je na njegovo mesto.

Na to je reagovao Mostov poslanik Nikola Grmoja, koji je zatražio od potpredsednika Sabora da odmah ustane sa te stolice citirajući Poslovnik.

Prema Poslovniku o radu Sabora, naime, objasnio je Grmoja, pravo da sedne na stolicu predsednika Sabora ima samo potpredsednik iz reda parlamentarne većine.

Kako je, međutim, ranije danas Sabor glasao nerešeno o poverenju ministru finansija Zdravku Mariću (75:75), "mostovci" smatraju da Sabor nema parlamentarnu većinu i da samim tim niko ne može da preuzme predsedavanje Skupštinom.

Plenković: Opoziv Marića, pokušaj destabilizacije vlade  

Hrvatski premijer Andrej Plenković poručio je da je pokušaj opoziva ministra finansija Zdravka Marića u Saboru bio pokušaj destabilizacije hrvatske vlade, koja radi u skladu sa Ustvom i zakonom na dobrobit hrvatskih građana, te poručio da to što je rezultat glasanja pola-pola ne znači da HDZ nema većinu u parlamentu.

Plenković je, na konferenciji za novinare, insistirao na tome da tema glasanja u parlamentu nije bilo poverenje vladi, već poverenje ministru Mariću.

Na insistiranje novinara da kaže da li HDZ ima parlamentarnu većinu, Plenković je rekao da će se to videti kada se u Saboru budu birali novi ministri, umesto četvorice Mostovih ministara koje je smenio.

"Oni koji su pokušali da opozovu Marića danas doživeli politički poraz i to javnost mora da zna i da razume. Cela ova inicijativa jučerašnja rasprava još jednom pokazala da postoje stranke u Hrvatskoj koje su u stanju da na osnovu pamfleta, insinuacija, fabrikovanih argumenata donose političke presude ljudima bez da oniimaju mogućnost da iznesu svoje stavove, svoju odbranu, argumente i činjenice", rekao je Plenković.

On je optužio političare Mosta, dojučerašnje manje članice vladajuće koalicije, da šire "monstruiznu i neprihvatljivu konstrukciju" da HDZ i on lično štite kriminal u "Agrokoru".

"Takve optužbe ne samo da nisu tačne i neistinite nego su najružniji spin.
Odlučno ih odbacujem i svaki pokušaj politikanstva svake stranke da takve teme koriste u predizborne svrhe", rekao je Plenković, koji tvrdi da se ponaša kao odgovoran političar i predsednik vlade koji se rukovodima temeljnim načelima vladavine prava.

Ukazao je na postojanje medijske hajke i linča prema pojedinim političarima u, kako je rekao, u stilu "divljeg zapada i traženja skalpa pojedinih ljudi ili ministra".

"To u Hrvatskoj kakvu želim neće proći nikome, neće proći u javnosti, neće proći kod hrvatskih birača. Oni znaju da prepoznaju one koji su ozbiljni i odgovorni", rekao je on.

Premijer je pozvao parlamentarne stranke da pokažu političku odgovornost.

"Ovo je trenutak razotkrivanja. Nema više dilime. Sada treba videti ko je ko i ko je kakav", rekao je Plenković i ponovio da što se HDZ-a i njega lično tiče - novi izbori bi mogli biti već danas popodne.

Upitan da kaže kako se oseća s obzirom na to da je protiv opoziva Marića glasao Tomislav Sauh, bivši šef kabineta bivšeg predsednika vlade Zorana Milanovića, koji je prethodno potpisao inicijativu za smenu ministra finansija, Plenković je rekao da je to bila lična odluka Sauha i da nema nikakve veze sa njim i sa HDZ-om.

RTS, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: