Capital.ba

Brod od 12. 000 plastičnih boca zaplovio Pacifikom

21.03.2010. / 15:07

SAN FRANCISKO, Brod napravljen od 12.000 plastičnih boca krenuo je sinoć na svoj dugi put od San Franciska do Sidneja kako bi privukao pažnju javnosti na sve veće zagađenje svjetskih okeana.
Neobični katamaran, nazvan “Plastiki”, djelo je Dejvida de Rotšilda, sina bogatog bankara i aktiviste za zaštitu prirode, koji je ideju da izgradi brod od recikliranih plastičnih boca dobio prije četiri godine nakon objavljivanja izvještaja UN o zagađenju okeana.

Mladi avanturista, koji je 2006. godine pješke obišao Arktik, otisnuo se na put sa petoro članova posade, prenjele su svjetske novinske agencije.

Na tromjesečnom putovanju do Australije, tokom kojeg će prevaliti 11.000 nautičnih milja, “Plastiki” će proći i pored čuvenog Ostrva smeća, gomile plutajuće plastike na sjevernom djelu Tihog okeana, velike poput dva Teksasa.

Trup broda izrađen je od 12.000 dvolitarskih boca napunjenih suvim ledom radi održavanja na površini.

Brod stvara energiju pomoću turbina koje pokreću voda i vetar, a kao dodatak, posebno za rad laptopova, koristiće se i energija koju će posada proizvoditi na biciklima za vježbanje.

Kritičari, međutim, ističu da ova ekspedicija samo pothranjuje vjerovanje da je upotreba plastike opravdana ukoliko se reciklira umjesto da se ljudi podstiču da potpuno odustanu od njene upotrebe.

Oni, takođe, navode da ukoliko bi se “Plastiki” kojim slučajem raspao tokom puta, na hiljade plastičnih boca bi direktno završilo u okeanu.

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!