Dostupni linkovi

May optužuje EU da pokušavaju uticati na rezultat izbora u Britaniji


Theresa May, britanska premijerka
Theresa May, britanska premijerka

Britanska premijerka Theresa May optužila je u srijedu evropske političare da prijete Velikoj Britaniji kako bi pokušali da utiču na ishod predstojećih parlamentarnih izbora, koji će održati sljedećeg mjeseca.

Posle sastanka s kraljicom Elizabethom Drugom, May je rekla da pojedini u Briselu žele da pregovori o Brexitu propadnu i da su evropski mediji "loše predstavili" pregovaračku poziciju Londona.

"Parlament iz 2015 je došao do kraja i za 36 dana zemlja će izabrati novu vladu i i sljedećeg premijera".

May rekla da će sljedećih pet godina "odrediti kurs Velike Britanije za naredne generacije".

"Evropska komisija je svoju pregovaračku poziciju naglo pojačala.Evropski političari i zvaničnici su izdali prijetnju protiv Britanije. Sve te akcije su namjerno tajmirane tako da utiču na rezultat opštih izbora koje će se održati 8. juna" kaže May i dodaje:

"Ako ne izvedemo ove pregovore kako treba, ako pustimo birokratama u Briselu da nas gaze, izgubićemo šansu da izgradimo pravičnije društvo s pravim mogućnostima za sve", rekla je May.

Danas je zvanično počela kampanja za vanredne parlamentarne izbore pošto je parlament raspušten u ponoć.

Evropska unija je saopštila je danas da Velika Britanije mora ispuniti finansijske obveze prema EU prije razgovora o budućim odnosima sa evropskim partnerima.

Predstavnik EU u pregovorima o Brexitu Michel Barnier rekao je da "računi moraju biti čisti, ni manje ni više".

Velika Britanija ne namjerava platiti 100 milijardi eura za istupanje iz Europske unije (EU), odvorio je britanski ministar za Brexit David Davis.

Ovome je prethodio tekst u njemačkim medijima u kojem je otkriveno da je nakon sastanka sa May predsjednik EK Jean-Claude Juncker izjavio da kada je o pregvorim o Brexitu riječ britsnska premijerka "živi u potpuno drugoj galaksiji".

May je to nazvala glasinama koje neće komenatrisati, ali nije odgovorila na pozive tog njemačkog medija da kaže šta od navedenog u tekstu nije istina.

May i njeni konzervativci ima ubjedljivu prednost prema istraživanjima javnog mnjenja budući da su laburisti na istorijskom minimumu podrške.

Iako je uporno ponavlja da neće izbore iznenada ih je zatražila i dobila prošlog mjeseca uz obrazloženje da želi da ima jaču pregovračku poziciju tokom pregovora o izlasku Britanije iz EU, što joj do sada nije bilo omogućeno zbog unutrašnjih trvenja u parlamentu.

Sa druge strane mnogi je optužuju da na ovaj način želi da neutrališe opoziciju u parlamentu, čak i da teži diktaturi, što ona odbacuje.

U međuvremnu je predsjednik Evropske komisije Juncker rekao je da žali što su detalji s njegovog sastanka s britanskom premijerkom izašli u javnost.

U izvještajima se navodilo i da je Juncker, kad je napustio sastanak, rekao da je "10 puta skeptičniji nego dosad" da će pregovori uspeti. May je te navode odbacila kao "briselske tračeve".

Britanska premijerka je obećala da će biti "prokleto teška" u pregovorima oko Brexita nakon što su zvaničnici EU optužili da ne razumije kompleksnost zadatka koji je pred njom.

Juncker je danas ipak rekao da je "primijetio da je ona čvrsta žena" i dodao da mu se dopada kao osoba.

XS
SM
MD
LG