NOVOSTI UŽIVO IZBORI 2024 SA LICA MESTA

Održan protest; Zaev: Ivanovu rok od deset dana za mandat

Novosti online/ Agencije

28. 04. 2017. u 10:49

Nakon sinoćnih dešavanja, u kojima je ranjeno oko 100 ljudi, policije gotovo da nema na ulicama glavnog grada Makedonije. Džafer: Sve će leći na svoje mesto. Ministar policije Agim Nuhiju najavio ostavku

Одржан протест; Заев: Иванову рок од десет дана за мандат

Foto: Tanjug/AP Photo/Boris Grdanoski

Dan nakon upada građana, pripadnika inicijative "Za jedinstvenu Makedoniju" i nasilja u zgradi Sobranja, a nakon izbora Albanca Talata Džaferija za predsednika tog najvišeg zakonodavnog tela, u svim gradovima Makedonije situacija je mirna.

U Skoplju jake policijske snage, pod punom opremom za razbijanje demonstracija, štite zgradu Sobranja.

Šatori, koji su prošle noći postavljeni na travnjaku ispred Sobranja, se uklanjaju.

Građanska inicijativa "Za jedinstvenu Makedoniju" zakazala je za večeras u 19 satimiran protest ispred Kancelarije EU u Skoplju.

U pozivu objavljenom na njihovoj zvaničnoj Fejsbuk stranici, oni su pozvali na protest protv pokušaja, kako navode, ilegalnog izbora predsednika Sobranja i stava EU o pokušaju puča.

Situaciju u Makedoniji pratite sa nama iz minuta u minut...

SUTUACIJA U SKOPLjU MIRNA, ISPRED SOBRANjA ČETIRI ŠATORA

Nakon što je policija intervenisala posle upada pristalica VMRO DPMNE u Sobranje u četvrtak uveče, situacija jutros u Skoplju je mirna. Kako javlja reporter Televizije N1, nakon sinoćnih dešavanja policije gotovo da nema na ulicama, dok su ispred Sobranja samo četiri šatora.


 Foto Tanjig/MIA/Darko Popov

I makedonski MUP saopštio je da je situacija u centru Skoplja normalizovana, nakon što je sinoć u centru makedonske prestonice u protestima povređeno više od 100 ljudi. Među povređenima je i lider SDSM-a Zoran Zaev. Teške povrede zadobio je albanski poslanik Zijadin Sela, koji ima povrede nosa, čela i leve arkade.


BUGARSKI PREDSEDNIK: DEMOKRATSKI PROCES NAČIN ZA REŠAVANjE KRIZE

Bugarski predsednik Rumen Radev izrazio je danas zabrinutost zbog situacije u Makedoniji i pozvao sve makedonske partije da pregovaraju.

"Demokratija i demokratski proces su način za rešavanje krize. Verujem da Makedonija neće skrenuti sa puta evropskih vrednosti", naveo je u saopštenju Radev.

AP Photo Darko Vojinovic

Radev je takođe pozvao Bugare u Makedoniji da ostanu mirni, prenela je bugarska agencija BTA.


UN POZIVAJU NA MIR I UZDRŽANOST U MAKEDONIJI

Ujedinjene nacije su saopštile da sa izuzetnom zabrinutošću prate razvoj situacije u Makedoniji i pozivaju na uzdržanost i mir.

"Nasilje usmereno ka demokratskim institucijama i izabranim predstavnicima naroda je neprihvatljivo", ističe se u saopštenju portparola generalnog sekretara UN Stefana Dižarika.

U saopštenju, objavljenom na sajtu UN, sve političke snage se pozivaju da demokratskim sredstvima razreše međusobne nesuglasice u skladu sa Ustavom kako bi se bez odlaganja prevazišla politička blokada.


RUKOVODSTVO TZV. KOSOVA OSUDILO NASILjE

Predsednik samoproklamovanog Kosova Hašim Tači napisao je na Fejsbuku da je Ohridski sporazum pravi okvir za osiguravanje demokratskog funkcionisanja države.

"Pratim događaje u Republici Makedoniji sa zabrinutošću. Pozdravljam izbor novog predsednika makedonskog Sobranja, gospodina Talata Džaferija, i apelujem da se svi suzdrže od nasilnih dela", napisao je Tači.

U isto vreme, predsednik skupštine tzv. Kosova Kadri Veselji takođe je osudio nasilje u Skoplju i insistirao da političko rukovodstvo te zemlje održi mir i stabilnost.

"U intersu je svih ljudi u regionu da se održi stabilnost i krize rešavaju političkim sredstvima ", napisao je Veselji na Fejsbuku, prenose kosovski mediji.


Tanjug/ AP Photo/Dragan Perkovski


Ministastvo spoljnih poslova pokrajine izdalo je saopštenje da blisko prati situaciju u Makedoniji.

Ministarstvo smatra nasilje prema izabranim predstavnicima neprihvatljivim i napominje da one ne služe demokratiji, miru i stabilnosti.

Stranka Samoopredeljenje je u saopštenju navela da je nasilje u Sobranju sprovedeno uz prećutnu saglasnost policije. Stranka je saopštila da se nada da trenutna situacija u Skoplju neće prerasti u državni udar ili civilni sukob.

Samoopredeljenje insistira da vlade u Prištini i Tirani "odmah preuzmu korake kako bi zaštitili Albance u Makedoniji", i takođe je pozvalo međunarodnu zajednicu da ne dozvoli postavljanje proruske diktature.

REAKCIJE IZ SVETA: STOLTENBERG ŠOKIRAN, MOGERINI I HAN OSUDILI NASILjE U PARLAMENTU...

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg objavio je da je šokiran nasiljem u makedonskom Sobranju i pozvao sve strane da pristupe dijalogu.

"Sve strane moraju da poštuju demokratski proces i da se upuste u dijalog, a ne nasilje", objavio je Stoltenberg na Tviteru.

I visoka predstavnica za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini i komesar EU za proširenje Johanes Han najoštrije su osudili sinoćnje nasilje u makedonskom parlamentu kada su napadnuti poslanici i pozvali na smirivanje situacije.

"Nasilje u parlamentu je potpuno neprihvatljivo i mi pozivamo na smirivanje i uzdržanost. Ministarstvo unutrašnjih poslova i policija moraju da osiguraju bezbednost parlamenta i njegovih članova", navedeno je u zajedničkom saopštenju Mogerini i Hana.

Demokratija mora da ide svojim putem, naveli su oni i dodali da su primili pozitivnu vest o izboru Talata Džaferija za predsednika parlamenta.

Američka ambasada u Skoplju takođe je još sinoć reagovala osudom nasilja i navela da priznaje izbor Talata Džaferija za predsednika Sobranja.

"Najoštrije osuđujemo nasilje u parlamentu. To nije u skladu sa demokratijom i neprihvatljiv je način za prevazilaženje razlika", piše u saopštenju objavljenom na fejsbuk stranici ambasade.

Kako se navodi, ključno je da sve političke stranke poštuju pravo i demokratske procese i da se uzdrže o nasilnih akcija koji pogoršavaju ovu situaciju, prenela je MIA.

"Većina poslanika izabrala je Talata Džaferija za predsednika parlamenta tokom regularne, produžene sednice Sobranja, pred javnošću i medijima. Mi ćemo sa njim sarađivati radi podrške demokratiji u interesu Makedonije", piše u saopštenju američke ambasade.

Tanjug/ Agelo Carconi/ANSA via AP



"EU je uverena da je politički dijalog u institucijama jedini put napred i apelujemo na sve političke aktere da poštuju Ustav zemlje i deluju u duhu demokratskih principa, pristojnosti i zdravog razuma", navodi se u saopštenju.

Makedonija je zemlja kandidat i EU je spremna da radi sa parlamentom na neophodnim reformama kako bi zemlja napredovala na evropskom putu, poručili su evropski zvaničnici.

BUŠATI: MAKEDONIJA NEMA BOLjEG SUSEDA OD ALBANIJE

Optužbe da se Albanija meša u političke procese u Makedoniji su deo talasa propagande, kaže ministar spoljnih poslova te zemlje Ditmir Bušati i tvrdi da Makedonija nema boljeg suseda od Albanije.

"Nećete naći boljeg suseda za Makedoniju od Albanije. Zemlju suseda koja nikad nije postavila pitanje teritorijalnog integriteta Makedonije, ni njihovog jezika, ni identiteta, kao što su to možda uradili drugi susedi", naveo je Bušati u razgovoru za portal "European Western Balkans" i Tanjug, koji je vođen u sredu uveče.

Bušati ističe da je Albanija bila zabrinuta zbog poslednjih akcija političkih aktera u toj zemlji, koji su, kaže, pokušali da transformišu trenutnu krizu demokratije u međuetničku krizu u toj zemlji.

Kaže da je Albanija savetovala svoje prijatelje u Makedoniji da prevaziđu poltiičke razlike i poboljšaju međuetničke odnose, kao i da implementiraju dogovoreno sporazumima u Ohridu i Pržinu.

foto Z.Jovanović


"To je jedini put da se osigura demokratska stabilnost i prosperitet Makedonije", kaže šef albanske diplomatije.

On je rekao i da su nedavne optužbe makedonske vlade da se Albanija meša u politički proces u toj zemlji deo talasa propagande, sa kojom se Albanija suočava na Zapadnom Balkanu, jer su, kaže, činjenice dobro poznate.

Albanija je oduvek podsticala vlasti u Makedoniji da stvore bolju međuetničku klimu u toj zemlji, što je neophodno i za demokratsku stabilnost u Makedoniji, ali i za evroatlantski put, zaključio je albanski ministar.

ZAEV NE DOLAZI NA SASTANAK KOD IVANOVA

Gotovo je izvesno da lider opozicione SDSM Zoran Zaev neće prisustvovati sastanku, koji je za danas najavio predsednik Makedonije Ðorđe Ivanov. U kratkom saopštenju te stranke Ivanov i predsedavajući parlamenta Trajko Veljanoski su optuženi za kreatore jučerašnjeg scenarija koji se dogodio u zgradi Sobranja, kada je došlo do nasilja između predstavnika SDSM i albanskih partija i građana koji se protive izboru Albanca Talata Džaferija za predsednika Skupštine. Kako je prenela agencija Makfaks, rukovodstvo SDSM je najavilo sastanak na kojem će odlučiti koji će biti njihovi sledeći koraci.

Zoran Zaev,foto Tanjug/AP Photo/Boris Grdanoski

Izvesno je, kako se navodi, da na sastanku kod Ivanova neće biti ni predstavnici Saveza Albanaca, nakon napada na njihovog poslanika Zijadina Selu.

Iz kabineta Ivanova još nije saopšteno kada će se najavljeni sastanak održati.

META: KONFLIKT U SOBRANjU POLITIČKI, NIJE MEĐUETNIČKI

Predsednik Skupštine Albanije Ilir Meta razgovarao je danas telefonom sa, kako su preneli mediji u Tirani, svojim makedonskim kolegom, novoizabranim predsednikom Sobranja Talatom Džaferijem i tom prilikom ocenio da je konflikt izazvan u Skoplju politički, a ne međuetnički.

Meta je, kako se navodi, Džaferiju dao punu podršku u radu makedonskog parlamenta za stabilnost i demokratiju.

"Žao mi je zbog neprihvatljivog nasilja u makedonskom parlamentu. Mi podržavamo rešenje krize u Makedoniji ustavnim i demokratskim sredstvima. Konflikt do kojeg je došlo je politički, a ne međuetnički", rekao je Meta.

DžAFERI: SVE ĆE LEĆI NA SVOJE MESTO

Izabrani predsednik makedonskog Sobranja Talat Džaferi izjavio je da će "biti posledica" zbog onog što se sinoć dešavalo u parlamentu, ali da veruje da će "sve leći na svoje mesto".

Džaferi, član Demokratske unije za integraciju (DUI), jedne od stranaka Albanaca u Makedoniji, posle čijeg izbora je nastao haos u Sobranju, rekao je za prištinski "Zeri" da je "ovo teška situacija" i da će "događaji od sinoć sigurno imati svoje reperkusije"...

"Ipak, verujem da će sada sve leći na svoje mesto. Albanski poslanici su dobro, mi smo odmah evakuisani i nismo u opasnosti", rekao je Džaferi.

foto Tanjug/AP Photo/Boris Grdanoski


TURSKA: IAKO SMO ZABRINUTI, I DALjE PODRŽAVAMO MAKEDONIJU

Turska je izrazila "duboku zabrinutost" zbog političke krize u zemlji i zbog nasilja u makedonskom parlamentu, insistirajući na stvaranju nove vlade unutar demokratskih principa.


Tursko predsedništvo je danas u pisanom saopštenju izrazilo da se nada da će se "razlike u mišljenju" u Makedoniji uskoro rešiti kroz dijalog i toleranciju.


"Makedonija ima ključni značaj u uspostavljanju dugoročnog mira na Balkanu", navodi se u saopštenju, dodavši da će Turska nastaviti da podržava zemlju, prenosi AP.


DžAFERI - JUČE TERORISTA, DANAS PREDSEDNIK SOBRANjA

Izbor Talata Džaferija, poslanika albanske Demokratske unije za predsednika Sobranja, bio je neposredni povod za noćašnje nemire u makedonskom parlamentu, iako on nije nepoznat ovdašnjoj javnosti. Opširnije pročitajte OVDE.

MINISTAR POLICIJE NAJAVIO OSTAVKU

Ministar policije Agim Nuhiju najavio ostavku i pozvao na odgovornost i druge makedonske funkcionere, javlja Sitel.

Printscreen Youtube


GRUEVSKI: OSUĐUJEM NASILjE, POSLANICI OPOZICIJE ISPROVOCIRALI NAPAD

Lider makedonske vladajuće konzervativne partije VMRO-DPMNE Nikola Gruevski osudio je nasilje nad opozicionim poslanicima u Sobranju, ali je naveo da su oni isprovorcirali napad.

On je dodao da su socijaldemokrate takođe odgovorne za nasilje jer je, kako je ocenio, direktan uzrok toga bila "njihova pohlepa za moći po bilo koju cenu".


RUSIJA POZIVA NA OKONČANjE SPOLjNOG PRITISKA NA MAKEDONIJU

Rusija je pozvala da se prekine spoljni pritisak na Makedoniju i da se dozvoli odgovornim političkim snagama u toj zemlji da sami odlučuju o budućnosti, saopštilo je rusko ministarstvo spoljnih poslova.



DITMAN: HITNO REŠITI KRIZU, VLADA NA OSNOVU REZULTATA IZBORA

Nemački ambasador Aksel Ditman kaže da je za krizu u Makedoniji neophodno da se što hitnije nađe rešenje, te poručio da se vlada u toj zemlji mora formirati na osnovu rezultata nedavnih izbora.

BORISOV: VAŽNO DA MAKEDONIJA ZADRŽI SUVERENITET

Lider GERB-a i najverovatniji budući premijer Bugarske Bojko Borisov saopštio je danas da je od "presudne važnosti" za njegovu zemlju da Makedonija "zadrži svoj suverenitet i integritet".

Borisov je dodao da je važno i da Makedonija nastavi put evroatlantskih integracija.


"Nije dobro da imamo ovakav vid nestabilnosti na našoj granici", ocenio je on.


AP Photo/Vadim Ghirda


MAKEDONCI U SRBIJI: ZABRINUTI SMO, UZDRŽITE SE OD NASILjA

Nacionalni savet makedonske nacionalne manjine u Srbiji izrazio je duboku zabrinutost zbog najnovijih dešavanja u Makedoniji i uputio apel da se svi uzdrže od nasilja i snage usmere na rešavanje krize mirnim putem, poštujući Ustav i zakone Republike Makedonije.

IVANOV ČEKA ODGOVOR SVIH LIDERA, NEKI TRAŽE DODATNO VREME

Makedonski predsednik Đorđe Ivanov još uvek čeka odgovor svih stranaka pozvanih na sastanak, a neki lideri su zatražili dodatno vreme za konsultacije, saopšteno je iz kancelarije predsednika. Iz kancelarije Ivanova navode da su u kontaktu sa parlamentarnim strankama u vezi sa njegovim pozivom na sastanak političkih lidera, prenosi MIA.

"Predsednik Ivanov ostaje čvrsto na svojoj poziciji da je neophodno da se održi sastanak lidera parlamentarnih stranaka. Oni su najodgovorniji za pronalaženje rešenja koje će biti u skladu sa ustavom, zakonima i procedurama parlamenta", rekao je izvor iz kancelarije Ivanova.

foto Tanjug/Z.Žestić

Prethodno su lideri SDSM Zoran Zaev i DUI Ali Ahmeti najavili da neće doći na sastanak, dok lider VMRO-DPMNE potvrdio dolazak.


ZAEV: PLANIRANI POKUŠAJ UBISTVA SA PREDUMIŠLjAJEM

Predsednik opozicione SDSM Zoran Zaev ocenio je da su posledlji događaji u Sobranju bili pokušaj ubistva sa predumišljajem, planiran u dogovoru i koordinaciji sa policijskim strukturama.


Više o tome možete da pročitate OVDE.




POLICIJA I TUŽILAŠTVO VODE ISTRAGU O NASILjU U SOBRANjU

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Makedonije objavilo da je nakon jučerašnjih nereda u Sobranju 83 ljudi zatražilo medicinsku pomoć u bolnicama u Skoplju, da je policija privela osam osoba, a državno tužilaštvo pokrenulo istragu. Među povređenima je 54 civila, 25 policajca, tri poslanika i jedan novinar. Većina povređenih puštena je iz bolnice, a desetak je zadržano na lečenju zbog ozbiljnih povreda, prenosi RSE.

Policija je objavila da je u policijsku stanicu u Gazi Babi privedeno osam osoba, sa kojima se još razgovara. Policijski timovi pregledaju snimke sa video nadzora u parlamentu kako bi identifikovali moguće prekršioce i istražili ko je počinio nasilje.

Državno tužilaštvo Makedonije saopštilo je danas da "preduzima sve aktivnosti na rasvetljavaju jučerašnjih događaja ispred i u zgradi parlamenta".

AP Photo/Boris Grdanoski


ČAVKOV ODMAH DA PODNESE OSTAVKU

Predsednik SDSM Zoran Zaev očekuje da šef javne bezbednosti u MUP-u Makedonije Mitko Čavkov odmah podnese ostavku i pobegne što dalje. Čavkova, inače, nekadašnjeg ministra unutrašnjih poslova Makedonije, aktuelni šef policije Agim Nuhiju je označio kao odgovornog za sinoćnja dešavanja u parlamentu.

Lider SDSM se danas pred novinarima pojavio sa dva flastera na čelu i uočljivom ranom na gornjoj usni. Čavkova, inače, nekadašnjeg ministra unutrašnjih poslova Makedonije, aktuelni šef policije Agim Nuhiu je označio kao odgovornog za sinoćnja dešavanja u parlamentu.



BILT: EU BRZO DA ZOVE DžAFERIJA

Da će sve "leći na svoje" smatra i bivši švedski premijer i diplomata Karl Bilt, ali pod uslovom da Evropska unija reaguje i stupi u kontakt sa Džaferijem.

"EU bi trebalo da bude brza i odlučna u priznavanju i uspostavljanju kontakta sa novim predsedavajućim makedonske skupštine Džaferijem", naveo je kopredsedavajući Evropskog saveta za međunarodne odnose.



— Carl Bildt (@carlbildt) April 28, 2017


MEDIJI: PROPAO SASTANAK KOD IVANOVA

Kosovski mediji su danas javili da su Zoran Zaev i albanske stranke odbili da dođu na sastanak kod Đorđa Ivanova, predsednika Makedonije.

AP Photo/Boris Grdanoski


AMERIKANCI ZNALI ŠTA SE SPREMA?

Ambasada SAD u Skoplju veoma brzo se oglasila i priznala izbor Džaferija. Pitanje je kako su mogli da znaju unapred da je procedura ispoštovana, a da komisija to nije prethodno utvrdila, polemisalo se danas u makedonskim medijima.

SMENjEN ŠEF OPERATIVNOG ŠTABA

Šef javne bezbednosti makedonskog MUP-a Mitko Čavkov smenjen je sa mesta šefa operativnog štaba u MUP-u, a te poslove će ubuduće obavljati ministar policije Agim Nuhiu, saopštio je danas na konferenciji za novinare pomoćnik državnog sekretara za odnose sa javnošću u MUP Jordan Lamanovski.

Lamanovski je rekao i da postoji video materijal o sinoćnjem nasilju u Sobranju, koji će biti korišten za identifikaciju i sankcionisanje pripadnike policije koji nisu izvršili svoj zadatak u skladu sa zakonom, preneli su makedonski mediji

Aktuelni ministar policije Nuhiu optužo je ranije danas Čavkova da u kritičnim trenucima tokom jučerašnjeg dana nije bio dostupan, a da ga je on mnogo puta tražio.

Mitko Čavkov / AP Photo/Boris Grdanoski


PROTEST ISPRED KANCELARIJE EU ZAKAZAN ZA 19 ČASOVA

Građanska inicijativa "Za jedinstvenu Makedoniju" zakazala je za večeras u 19 satimiran protest ispred Kancelarije EU u Skoplju.

U pozivu objavljenom na njihovoj zvaničnoj Fejsbuk stranici, oni su pozvali na protest protv pokušaja, kako navode, ilegalnog izbora predsednika Sobranja i stava EU o pokušaju puča.


IVANOV: SASTANAK LIDERA NEOPHODAN

Predsednik Makedonije Đorđe Ivanov ostaje pri stavu da je neophodno održati sastanak lidera parlamentarnih stranaka, kao najodgovornijih za nalaženje rešenja za postojeću situaciju u zemlji, u skladu sa makedonskim ustavom i zakonima, saopštio je kabinet predsednika.

Narednih dana, navedeno je u saopštenju, kabinet predsednika ostaće otvoren za dijalog i traženje rešenja za prevazilaženje aktuelne situacije uz poštovanje pravnog poretka Makedonije, prenosi MIA.

Takođe se navodi da su ranije planirane obaveze predsednika otkazane zbog novonastale situacije.

Iz kabineta makedonskog predsednika prethodno je saopšteno da Ivanov još uvek čeka odgovor svih stranaka pozvanih na sastanak, a neki lideri su zatražili dodatno vreme za konsultacije.

Lideri SDSM Zoran Zaev i DUI Ali Ahmeti ranije su najavili da neće doći na sastanak, dok lider VMRO-DPMNE potvrdio dolazak.

Foto: Tanjug/AP Photo/Boris Grdanoski




TONER: SAD OSUĐUJE NAPAD NA POSLANIKE

SAD "snažno osuđuju" napade na poslanike u makedonskom parlamentu i pozivaju vlasti te zemlje da osiguraju bezbednost svih poslanika, sprovedu temeljnu istragu o napadu i izvedu pred lice pravde odgovorne za nasilje, saopštio je danas portparol Stejt departmenta Mark Toner.

"SAD snažno osuđuju nasilne napade na članove makedonskog parlamenta, koji su usledili nakon izbora Talata Džaferija za predsednika parlamenta", naveo je Toner.


ČAVKOV: POLICIJSKI SLUŽBENICI ĆE BRANITI USTAV

Policijski službenici će pod zakletvom braniti Ustav Makedonije, štiti teritorijalni integritet i suverenitet zemlje, biti garant bezbednosti za građane i čuvaće javni red i mir, izjavio je danas direktor Biroa za javnu bezbednost Mitko Čavkov.

Tokom jučerašnjeg dana, nažalost, bili smo svedoci nemilih incidenata u Sobranju i javnost treba da zna šta je istina, policija nije imala nikakva saznanja, niti najavu o nasilnim incidentima, rekao je Čavkov, prenela je MIA.

Foto: Tanjug/AP Photo/Boris Grdanoski


DIMITRIJEV: APELUJEM NA SMIRENOST

Premijer prelazne vlade Makedonije Emil Dimitrijev apelovao je danas na smirenost i razumnost svih političkih partija i građane, i apelovao na očuvanje kvalitetnih međuetničkih i međupartijskih odnosa.

ZAEV: IVANOVU DAJEM ROK OD 10 DANA

Lider SDSM Zoran Zaev dao je rok od 10 dana makedonskom predsedniku Ðorđu Ivanovu da mu dodeli mandat, prenosi Pink pozivajući se na televiziju Telma.

Govoreći za Telmu o jučerašnjem nasilju u makedonskom parlamentu, Zaev tvrdi da je bio unapred planirana meta za linč.

Kako je rekao, jedan od demonstranata mu se obratio rečima da je već napadnut Sela, a da je on sledeći, aludirajući na teže povređenog poslanika Alijanse za Albance, Zijadina Sele.

On je dodao da očekuje od aktuelnog predsednika parlamenta Trajka Veljanovskog da najkasnije do utorka preda funkciju izabranom predsedniku Sobranja Talatu Džaferiju.

Zaev je pozvao da se svi uzdrze od nasilja, da budu strpljivi i prisebni.

ODRŽAN PROTEST

U Skoplju je održan protest "Za zajednicku Makedoniju", javlja Pink.

Protest je počeo ispred Kancelarije EU u Skoplju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (14)

Чикаго

28.04.2017. 22:23

@Ana - Аха, а југословенским македонцима најбољи пријатељи хрвати и Тито. Нек им сад хрвати помажу против шиптара

Ranka

28.04.2017. 13:35

Zatresla se gora. Šta će se roditi iz toga, miš ili međed, videćemo u danima koji slede.

naranca

28.04.2017. 13:41

Situacija je jasna .Ovaj parlament ne funkcionise.Vanredni izbori sledece godine.A dotle prinudna uprava.Kao kad firma bankrotira.Demokratski.

Деки

28.04.2017. 14:47

Ма очи повадили једни другима, какву сте господо Маћедонци кували чорбу, такву је кусајте сада! Србију треба да занима једино њена јужна граница и ништа више од тога! Сви сте ви немо посматрали србску несрећу 90-тих, као и ону 99.-те, признали сте фантомску државу Косово, саплели се у трчању да гласате у УНЕСКО-у против интереса Србије и сада треба Србија да вас жали, да саосећа са вама, да вас подржава?! Свашта...

ЏМРЉ

28.04.2017. 15:07

ма распали се,заратили,побили се-заболе ме за Мак и ЦГ :)))

фрљ

28.04.2017. 18:58

@ЏМРЉ - Ваистину, јесу признали Косово (шатро под притиском)? Па што сад нас да баш брига какве муке имају са чиптаријом? Не капирам уопште због чега сви овдашњи медији толико брује о овоме. Не може око да се отвори од македончура као да нема ништа прече. Еј бре новинари, њихова земља, њихова тема, вратите у фокус Србију!

srbin - vucitrn

28.04.2017. 17:30

"kako su ameri mogli znati unapred sta se sprema" - pa zato sto su oni sve ovo i pripremili i podrzali

Dusan BG

28.04.2017. 17:33

Македонци морају да схвате на нико на западу не ради у њихову корист, већ искључиво на њихову штету. И увек ће запад правдати Шиптаре, давати им ветар у леђа и прикривати њихове злочине. Једини прави, искрени, родбински, топли односи који постоје на Балкану, су између српског и македонског народа. И томе треба да се окрену. НАТО и ЕУ им никада нису мислили добро.

kataklinger

28.04.2017. 17:33

a da li je ona trijumfalna kapija na slici gore povodom pobede siptara 2001? ;)

gorki

28.04.2017. 18:04

"EU bi trebalo da bude brza i odlučna u priznavanju i uspostavljanju kontakta sa novim predsedavajućim makedonske skupštine Džaferijem", naveo je kopredsedavajući Evropskog saveta za međunarodne odnose. ...........Pozuriti da "ozakone" nezakonje. Zar mi Srbi treba da od ovakvi moralni nakaza ocekujemo nesto dobro i da trcimo bez alternative za ili ka njima???

miroslav arhitekta

28.04.2017. 18:46

Sve je ovo samo nastavak.Komunisti su bacili kosku stvaranjem nepostojećih nacija da bi deyintegrisali srpsku naciju i rasparčali je.Sada u sva tri slučaja imamo problematične tvorevine koje i dalje zapad i muslimani destabilizuju koristeći šiptare i ekstremne muslimane za svoje ciljeve a to je borba za periferiju ruske imperije i uništenje slovenskih naroda(srpskog prevashodno)Ne računam katolike njih su kooptirali.U 21 veku sve su to beznačajne države osim širem kontekstu svetskih dešavanja

Igo

28.04.2017. 19:34

Pogledajte na You tube: INTERVJU: Krešimir Mišak - Evropska unija je fašistička tvorevina vladara iz senke! (13.09.2016)