Capital.ba

Protest policajaca u Sofiji

20.03.2010. / 14:43

SOFIJA, Bugarski policijski službenici, vatrogasci, vojna lica i carinici protestuju danas u Sofiji izaražavjući nezadovoljstvo vladinim prijedlogom da sami plaćaju obavezno osiguranje.

Predsjednik Sindikalne organizacije policajaca Valentin Popov rekao je da postoje tri grupe problema u sistemu MUP-a – socijalni dijalog, materijalno-tehničko obezbjeđenje i plate.

On je istakao da kasne rezultati sa socijalnog dijaloga između političkog rukovodstva i službenika MUP-a i da pripadnici policije nemaju pravo na kolektivni ugovor o radu i o efektivnom štrajku, pravo koje imaju zaposleni u drugim sferama.

Bugarski policijski službenici zalažu se za veće plate, bolju tehničku opremljenost i redovno plaćanje prekovremenog rada.

Ministar unutrašnjih poslova Bugarske Cvetan Cvetanov, koji se takođe uključio u proteste, rekao je da će biti obezbjeđena sredstva za plaćanje osiguranja, u slučaju da pripadnici policije sami izmiruju tu obavezu.

On je istakao da se razmatra mogućnost da se uveća nakoknada za topli obrok sa 30 leva (15 evra) na 60 (30 evra) mjesečno, kao i da plate policijskim službenicima neće biti smanjene.

Policajci nose zastave Bugarske i Evropske unije, a protest prati veliki broj domaćih i inostranih novinara.

Prema podacima MUP-a, u sistemu policije zaposleno je 47 000 policajaca, oko osam hiljada vatrogasaca, pet hiljada u administraciji i blizu tri hiljade u naučno-istraživačkim centrima.

Bugarska je, prema podacima Nacionalnog statističkog instituta, 2008. godine imala 7,6 miliona stanovnika.

Na osnovu tih podataka zaključuje se da na 100 000 stanovnika u Bugarskoj ima 618 policajaca, što je najveći broj u zemljama Evropske unije.

Prema mišljenjima analitičara, rješenje je u reformama, otpuštanju 50 odsto policajaca, povećanja plata i drastično poboljšanje materijalne baze.

I u slučaju smanjenja broja policajaca za 50 odsto, Bugarska će imati više policajaca po glavi stanovnika od Rumunije, gdje je 209 pripadnika policije na 100 000 stanovnika.

Njujork ima 15 miliona stanovnika i skoro 33 000 policajaca, što je oko 220 na 100 000 stanovnika, odnosno tri puta manje u odnosu na Bugarsku.

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!