Subota, 20.03.2010.

12:12

Šutanovac: Vraćeno poverenje u VS

Ministar odbrane Dragan Šutanovac je poručio da veliki odziv za služenje vojnog roka u uniformi u ovoj generaciji pokazuje da je vraćeno poverenje u Vojsku.

Izvor: Tanjug

Default images

Na svečanosti u Petom centru za obuku u Zaječaru, Šutanovac je istakao da je martovska generacija jedna od poslednjih koja služi vojni rok u uniformi i naglasio da želi da im vojnička uniforma ostane u svetloj uspomeni.

On je istakao da je u godini u kojoj se privodi kraju proces profesionalizacije VS zabeležen visok odziv služenju vojnog roku u uniformi, što, kako je napomenuo, pokazuje da vojska stiče poverenje i među mladima.

Ministar odbrane je izrazio zadovoljstvo što proces profesionalizacije VS teče u skladu sa planom i što je zainteresovanost kandidata velika.

Prema njegovim rečima, i to je pokazatelj da se vojska vratila među narod, a i narod u vojsku.

Šutanovac je naveo i da prisustvo velikog broja rodbine i prijatelja polaganju zakletve može da se shvati ne samo kao podrška mladim ljudima da vojni rok služe u uniformi i da se tako, uz poštovanje tradicija, oduže državi, već i kao podršku naporima koji se preduzimaju na vraćanju ugleda koji je vojska imala među građanima.

On je istakao i da se bez poštovanja tradicije ne može izvršiti modernizacija vojske, dodajući da će samo na taj način VS moći da ispuni sve tri misije - obrana zemlje, pomoć civilima i učešće u mirovnim operacijama.

"Želja nam je da taj posao radimo na ponos građana Srbije, a pogotovo vas roditelja, koji ste nam poverili decu na obuku i školovanje", poručio je ministar i od oficira i podoficira zatražio da se prema mladim vojnicima odnose nikako drugačije nego kao prema svojoj deci.

Svečanosti polaganja zakletve martovske generacije u Zaječaru prisustvovali su i zamenik načelnika Generalštaba VS general-potpukovnik Mladen Ćirković, predstavnici lokalne samouprave i Srpske pravoslavne crkve.

Pregovori o angažovanju u još tri misije

Ministar odbrane Dragan Šutanovac izjavio je da to ministarstvo pregovara o upućivanju medicinskih timova i oficira u još tri mirovne misije.

"Još uvek je to u fazi pregovora i mislim da ćemo vrlo brzo imati konačno rešenje, kada ćemo moći da kažemo o kojim konkretnim misijama se radi", rekao je Šutanovac.

U izjavi novinarima u Zaječaru, gde je prisustvovao polaganju zakletve martovske klase vojnika, Šutanovac je podsetio da su pripadnici srpskog sistema odbrane trenutno samostalno angažovani u Kongu, Liberiji i Obali Slonovače, a od prošle godine i u Čadu, u sastavu norveškog kontigenta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Totalni raspad: Ljudi beže iz Ukrajine

U Lavovoskoj oblasti u Ukrajini na granici sa Poljskom, nastao je pravi kolaps usled saobraćajnih gužva koje čine stotine automobila, prenosi TV kanal Obsšćestvenoe, pozivajući se na predstavnicu lokalnog pograničnog odreda Aleksandru Kučkovsku.

19:58

17.5.2024.

1 d

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

22 h

Podeli: