Riblja čorba sa ljutom alevom paprikom i paradajzom
Provereno dobra riblja čorba!
Sastojci:
- 1 glavica crnog luka
- 1 veća šargarepa
- 2 pečene paprike
- 3 paradajza
- biber
- 1 kašika slatke aleve paprike
- 1 kašičica ljute aleve paprike
- 1 kašika brašna
- 1.5 kg ribe (mrena, šaran, deverika, som i kečiga)
- riblja ikra po želji
- 200 ml belog vina
- so, začin i 1 suva ljuta crvena paprika
Priprema:
Jednu sitno iseckanu glavicu crnog luka staviti u šerpu sa uljem i na laganoj srednjoj temperaturi dinstati. Potom iseckati na što sitnije, najbolje u seckalici, 1 veću šargarepu, dodati luku i pržiti još 10-ak minuta. Dve paprike ispeći, oljustiti, iseckati što sitnije i dodati u šerpu. Pržiti još 10 min. Tri sveža paradajza oljuštiti i iseckati sto sitnije. Kuvati još 10 minuta i po ukusu dodati crnog mlevenog bibera, kašiku slatke aleve paprike i jednu kašičicu ljute aleve paprike. Doliti malo vode da se razredi i kašiku brašna. Uzeti veću šerpu i sipati 5 l vode, pa dodati povrće koje smo dinstali. Kada proključa staviti ribu.
Za riblju čorbu je veoma bitno da stavite više vrsta riba, i obavezno bar jednu kečigu. Stavite ikru, ako volite, a ako ne volite izostavite je. Dodajte jednu ljutu suvu papriku. Kada je riba na pola kuvana izvadite je i očistite od kostiju. Neko parče ostavite krupnije ili usitnite, to je stvar ukusa. Očišćeno meso vratiti u čorbu, doliti 200 ml belog vina i kuvati još pola sata na tihoj vatri. Pred kraj kuvanja posoliti po ukusu. Čorbu sluziti vruću.
(Telegraf.rs)
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.