22. april  2017. 17.58  | Izvor: RTV (Vesna Jovanović)

Nedovoljno protivgradnih raketa za zaštitu Mačve

ŠABAC -

Sezona protivgradne zaštite počela je 15 aprila . U opštini Šabac, u kojoj je voćarsvo najrasprostranjenja delatnost a samim tim i rizici proizvodnje veliki , u funkciji je 25 protivgradnih stanica. Svaka od njih ima po dva strelca , koji provode sate ispred lansirnih pozicija kako bi zaštitili ljude i letinu ali njihov status nije adekvatno vrednovan.

Iz odeljenja za poljoprivredu ovog grada kažu da je lokalna samouprava obezbedila 85 protivgradnih raketa što predstavlja u proseku 3 do 4 rakete po stanici . I radarski centar Valjevo isporučio je po 5 protivgradnih raketa ali ni to nije dovoljno i ne predstavlja garanciju odbrane. Optimum zaštite, smatra Predrag Sredanović,iz direkcije za agrar je 12 protivgradnih raketa.

protivgradne rakete odbrana nepogode led rtv marttin martinov

Problem u praksi predstavlja nadoknada za angažman strelaca, koja je, delom iz budžeta delom iz opštine a ona je u 2016. godini iznosila 30 hiljada dinara po strelcu.

Inače, žitelji ovog dela Srbije najviše su okrenuti voćarskoj proizvodnji. Čak šest hiljada hektara je pod voćnim zasadima, jabukama, kruškama, trešnjom. Jagodičasto voće, zahvaljujući pomoći lokalne samouprave u vidu subvencija za bušenja bunara doživljava ekspanziju. I zato očuvanje letine, zasada i ostalih dobara u uslovima nedovoljnog broja raketa najviše brine i strelce iz ovog kraja.

Broj komentara: 1

goran  23. 04. 2017. | 09:26
Sta da se radi drzava gleda da nam uzme pare za koje kakve gluposti,a ne dozvoljava da mi ucestvujemo u nabavci raketa!