BiH

Han: Na Zapadnom Balkanu nismo obavili posao

Han: Na Zapadnom Balkanu nismo obavili posao
Han: Na Zapadnom Balkanu nismo obavili posao

PRINSTON - Proširenje Evropske unije, uz sve uslove i kriterijume, najbolja je bezbjednosna politika koju je EU ikada imala – ali ona nije besplatna, izjavio je na Univerzitetu Prinston evropski komesar za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han.

"Zamislite samo gdje bi sada bile Poljska ili baltičke zemlje da nije bilo proširenja devedesetih godina prošlog veka", rekao je Han, napominjući da samo lokalni lideri mogu da obave posao oko ispunjavanja kriterijuma za proširenje.

Zapadni Balkan se nalazi u našem "dvorištu" i na tom području je politika "izvoza stabilnosti" naročito relevantna, ukazao je Han, jer "tamo nismo obavili posao".

Han je naglasio da je u regionu Zapadnog Balkana važno održati kredibilnu i čvrstu evropsku perspektivu pristupanja EU da bi on imao oslonac za stratešku stabilnost i reforme, ističući da je migrantska kriza pokazala da je region već enklava unutar EU.

Činjenica je da su lideri EU nedavno potvrdili da je cijeli region na putu ka punopravnom članstvu u Uniji, podsjetio je Han, što nije malo dostignuće, pogotovo u trenutku kada je došlo do "zamora od proširenja" i kada jedna članica napušta Uniju.

"Ako popustimo u posvećenosti Balkanu, neko drugi bi mogao da se nametne i taj neko to već pokušava", upozorio je Han i naglasio da je EU najbolja opcija, ali da svi moraju da budu spremni da "zaigraju".

Lokalni lideri Zapadnog Balkana moraju da ulože napore i nastave napredak, poručio je Han, dodavši da ti lideri moraju da pokažu političku volju umjesto da igraju političke igre.

Potrebno je da sprovedu stvarne reforme na terenu, pogotovo u oblastima vladavine prava i konkurentnosti, što može da ugrozi poslovne modele pojedinaca, ali strateški ne postoji alternativa i građani to znaju, istakao je Han.

"Moramo da budemo bolji i čvršći kada upotrebljavamo evropsku privlačnu moć koja je možda snažna, ali je potrebno da se koristi na inteligentan način", objasnio je Han i pomenuo primjer da većina Srba vjeruje kako je Rusija najveći investitor u Srbiji, iako je Austrija uložila četiri puta više.

"Mislim da je to dobro prikazuje problem sa kojim se suočavamo, jer stvar nije u Rusiji već u tome da mi našu stranu priče ne prikazujemo sa dovoljno odlučnosti", zaključio je Han

(Fonet)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije