Svet

1

Rosbalt: Iz Kremlja krenuo nalog za propagandni napad na Crnu Goru

Autor: JU

Izvor: Beta

Rosbalt: Iz Kremlja krenuo nalog za propagandni napad na Crnu Goru

Izvor: Foto: pixabay

U toj državi sa stanovništvom veličine jedne od moskovskih opština, navodi autor, juče su pažnju poklonila čak dva visoka ruska činovnika - portparolka Ministarstva spoljnih poslova i šef Ruske agencije za turizam.

"Uzimajući u obzir izjave pomenutih činovnika i izveštaja na Prvom kanalu ruske TV, koju ranije ta balkanska država očigledno nije zanimala, sve postaje jasno, kao Božiji dan: iz Kremlja je poslata komanda 'u napad'", dodaje se u komentaru.

Autor navodi da zvanična Moskva ima tri osnovne primedbe na Crnu Goru i njen tradicionalno prijateljski i bliski narod: Crnogorci su nedruželjubivi i skloni provokacijama, mogu da vas izbace iz zemlje i pošalju u treću, a i vladajući režim je uveo zemlju u NATO.

"To je laž. Ruski zvaničnici u poslednje vreme veoma lako lažu", navodi se u komentaru i dodaje da Crnogorci "i dalje vole Ruse", a da reportaže ruskih televizija o užasnom stanju u Crnoj Gori mogu da izazovu samo smeh.

"Te reportaže - 'istraživanja' samo služe za podnošenje izveštaja Kremlju o učinjenom, jer neće dati nikakav rezultat. Svejedno broj turista iz Rusije koji letuju u inostranstvu stalno opada, ali ne zbog poboljšanja kvaliteta usluga u ruskim turističkim centrima", ocenjuje autor.

Dodaje se da one koji su već probali i Krim i Soči i Budvu "strašna upozorenja" iz Ministarstva spoljnih poslova i Agencije za turizam i državnih televizija neće zaustaviti.

"Jedino da potpuno zabrane putovanja u Crnu Goru, ali to će već biti potpuni i nemotivisati apsurd, jer nisu zabranjivali ni odlaske u Gruziju i Ukrajinu", navodi se u komentaru.

U komentaru se ocenjuje da izjave visokih ruskih činovnika i novinarske reportaže još izgledaju kao pljuvanje u lice polovini građana Crne Gore koja nije protiv ulaska zemlje u NATO.

Autor dodaje i da u slučaju nekog spora sa Albanijom, ili neke provokacije, Crnu Goru neće štititi Rusija, "koja nije zaštitila ni Srbiju".

"Crna Gora je mala i živi u komplikovanom okruženju kako zna i ume. Zato i ulazi u NATO i nada se ulasku u EU. Za Podgoricu to je osiguranje od gubitka nezavisnosti i teritorije. Zašto je Moskva tako besna, nije mi jasno", navodi se u komentaru glavnog urednika Rosbalta.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

pal

Pa besna je zato što joj otpada i poslednja šansa da izađe na toplo more, a bez toga nema imperije o kojoj Valdimir Vladimirović sanja.