• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

EVROPSKI PULICER tekstovima CINS o korupciji

Izvor Beta

Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) iz Beograda, dobitnik je ovogodišnje Evropske novinarske nagrade (European Press Prize 2017), koja je dodeljena danas u Amsterdamu.

CINS je dobio nagradu, koja se može samtrati evropskim pandanom čuvenoj američkoj Pulicerovoj nagradi, u kategoriji "Istraživačko novinarstvo".

U istoj kategoriji bili su nominovani i britanski "Fajnenšel tajms", danski "Ekstra Bladet", grupa medija sa projekta "Panamski papiri" ("Gardijan", "Le Mond", "Zidojče cajtung", Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara itd.), francuski Mediapart i drugi.

CINS je nagrađen za tri priče o borbi protiv korupcije u Srbiji koje je podržao program za pomoć medijima holandske ambasade u Beogradu i jednu o vezi fudbala, politike i kriminala koju je podržala Delegacija EU u Beogradu.

"Osećamo veliko poštovanje za ekstremno težak rad novinara CINS-a na nizu njihovih istraživanja. Njihova otkrića su od neverovatnog značaja za srpsko društvo. Oni su ispunili najosnovnije obećanje istraživačkih novinara građanima - podigli su zavesu korupcije i pustili svetlost da je obasja", napisao je pripremni komitet za nagradu, saopštio je CINS.

Glavni i odgovorni urednik CINS-a, Dino Jahić, je rekao da nagrada za njihov tim predstavlja veliki podsticaj budućem radu i priznanje pređašnjem radu.

"Nismo očekivali da ćemo dobiti nagradu, velika je privilegija biti i samo nominovan u ovoj grupi sjajnih novinara i priča, a osvojiti nagradu je neverovatno, posebno u situaciji kada ljudi danas u Srbiji protestuju na ulicama gradova za slobodu medija i nepristrasno novinarstvo", rekao je Jahić na dodeli nagrade.

Istraživanje CINS-a je, prema njegovim rečima, pokazalo koliko je sudstvo neefikasno i kako nisu tačne tvrdnje vlasti da je borba protiv korupcije u Srbiji uspešna i nikad bolja.

"Stvari se vrlo sporo menjaju u Srbiji tako da nema još pravih promena. Ovo je projekat i tema koju nećemo prestati da radimo. Plan nam je da privučemo još više mladih novinara da rade sa nama i da učestvuju u dobrom, pravom novinarstvu", rekao je urednik CINS-a.

Nagrada za istraživačko novinarstvo dodeljuje se protekle četiri godine, a među prethodnih dobitnicima bili su britanski Rojters, špansi "El Pais" i francuski "Revju".

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image