Suđenje Momčilu Perišiću odloženo za 2. jun

Tanjug

20. 04. 2017. u 14:40

Suđenje je odloženo jer nije završeno određeno veštačenje u tom slučaju, koji se vodi bez prisustva javnosti. Presuda će u svakom slučaju biti javno objavljena

Суђење Момчилу Перишићу одложено за 2. јун

Foto: A.Stevanović

Suđenje nekadašnjem načelniku Generalštaba, penzionisanom generalu Momčilu Perišću, i još dvojici optuženih za špijunažu, odloženo je u Višem sudu u Beogradu za 2. jun.


Suđenje je odloženo jer nije završeno određeno veštačenje u tom slučaju, koji se vodi bez prisustva javnosti.


Sud je isključio javnost na početku suđenja prošle godine u novembru radi čuvanja tajnosti određenih vojnih podataka, iako se odbrana optuženih tome protivila.


Za sada će se suđenje odvijati iza zatvorenih vrata, a sud može da odluči i da u nekom trenutku pretres otvori za javnost.


Presuda će u svakom slučaju biti javno objavljena.


Osim Perišića, u tom slučaju optuženi su Miodrag Sekulić i Vladan Vlajković.


Postupak za "špijunsku aferu" pokrenulo je nekadašnje vojno pravosuđe u martu 2002. godine, ali se Perišić tada pozvao na poslanički imunitet.


Ponovo je aktiviran 2004, ali je već naredne godine prekinut zbog Perišićevog odlaska u Haški tribunal, gde mu je suđeno za ratne zločine, što je okončano 2013. godine oslobađajućom presudom.


Postupak za špijunažu je ponovo aktiviran 2014. godine.


Perišić je bio uhapšen 14. marta 2002. u restoranu na periferiji Beograda, pod sumnjom za "odavanje poverljivih informacija američkom obaveštajcu Džonu Nejboru", koji se tada pozvao na diplomatski imunitet.


Postupak je prvobitno vođen pred vojnim pravosuđem, koje je u međuvremenu ukinuto, i sada je pred krivičnim odeljenjem Višeg suda u Beogradu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Vidovdan

20.04.2017. 16:24

Dusa me boli kako smo mi srbi brze bolje isporuvili nase grnerale, predsednika Srbije i R Srpske... I samo se srbima sudi. Samo srbi trule i čame u Hagu a najmanje smo krivi za sve sto se desilo u bivsoj SFRJ. Uvek je bilo izdajica i uvek ce biti. Sve se to radi da Srbija ne trazi ogromnu ratnu ostetu. Dusa me boli...

Mila

21.04.2017. 11:19

@Vidovdan - ...mene za gospodinom Perišićem,ama baš nimalo,ne "boli duša"...general koji odaje vojne tajne Američkom obaveštajcu ne bi trebalo živ da dočeka suđenje,da je pravde...a on će kao i onaj nesrećnik,ministar vojni bivše SR Jugoslavije Davinić,na kraju biti oslobođen,jer Amerika štiti svoje ljude uvek i na svakom mestu.nažalost...nama bi jedina uteha mogla biti da mu se nekako blokiraju računi u inostranstvu,pa da mu svo blamiranje bude za ništa dolarčića...