U trci za tužioce za ratne zločine dvoje kandidata

V. C. S.

20. 04. 2017. u 12:31

Vlada konačno šalje Skupštini predloge za tužioca za ratne zločine. Poslanici će birati: Snežana Stanojković ili Milan Petrović

У трци за тужиоце за ратне злочине двоје кандидата

Foto: Nikola Skenderija

VLADA je na današnjoj sednici utvrdila listu od dvoje kandidata za novog tužioca za ratne zločine, koju će poslati Skupštini. Reč je o Milanu Petroviću, aktuelnom rukovodiocu ovog Tužilaštva, i Snežani Stanojković, zameniku tužioca za ratne zločine.

Državno veće tužilaca poslalo je tri predloga za prvog čoveka Tužilaštva za ratne zločine Vladi, 28. septembra prošle godine. Osim Petrovića i Stanojkovićeve, na listi je bio i Dejan Terzić, sudija Apelacionog suda u Novom Sadu.

Od septembra, premijer je nekoliko puta najavio skori izbor tužioca, međutim, ova tačka se do danas nije našla na dnevnom redu Vlade.

Snežana Stanojković je prilikom predstavljanja programa rada pred Komisijom DVT, prošlog proleća, imala najveći broj poena - 19,6 od mogućih 20. Ona je bila "u trci" za šefa Tužilaštva za ratne zločine i pre dve godine, kada je sa Dejanom Terzićem "podelila" glasove poslanika. Nijedno od njih, međutim, nije dobilo većinu, tako da tužilac tada nije izabran. Konkurs je zato ponovljen prošle godine, ali se više od pola godine čekalo da se nova imena nađu pred parlamentom.

Tužilaštvo za ratne zločine nema "stalnog" šefa još otkad je prethodni tužilac Vladimir Vukčević otišao u penziju, u januaru 2016. Zbog toga je haški tužilac Serž Bramerc više puta kritikovao Srbiju pred Savetom bezbednosti - svaki put kada je podnosio redovan izveštaj o radu Haškog tribunala.

Od Vukčevićevog odlaska u penziju Tužilaštvo vodi Milan Petrović, kao rukovodilac, jer nije imenovan za vršioca funkcije. Ukoliko ga poslanici izaberu za novog tužioca, njegov mandat trajaće narednih šest godina. Ako, pak, ne bude izabran, za nekoliko meseci i on će otići u penziju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Marko B.

20.04.2017. 13:41

Treba čovek koji će da hapsi naše poštene i čestite ljude koji su branili Srpske teritorije. Ratovali u Hrvatskoj, Bosni, učestvovali u stvaranju Republike Srpske, ratovali za Kosovo..Mnoge majke sinove su izgubile u ratu..Dotični kandidati zapitajte se cete da radite i u čijem intesesu..Sigurno ne za Srpstvo.SVE ZA SRPSTVO.

Kojadinka

20.04.2017. 18:47

Kako je biran Sekretar suda za ratne zlocine..Ko finansira rud i kad se moze videti sta nas kostaju finansijski..