Posao dobija 2.010 lekara i sestara

B. RADIVOJEVIĆ

20. 04. 2017. u 12:52

Napravljen novi kadrovski plan za srpski zdravstveni sistem, pojačanje stiže u 21 ustanovu. Vlada odobrila zapošljavanje 631 lekara, 30 farmaceuta-biohemičara i 1.349 tehničara

Посао добија 2.010 лекара и сестара

Foto: Thinkstock

DO kraja godine posao u zdravstvu Srbije dobiće 631 lekar, 30 farmaceuta-biohemičara i 1.349 medicinskih sestara i tehničara - ukupno 2.010 medicinara. Konkurse za nova radna mesta sve zdravstvene ustanove obavezne su da raspišu do 15. maja, najavio je danas ministar Zlatibor Lončar.

Kadrovski plan zapošljavanja u zdravstvu napravio je Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", na osnovu iskazanih potreba zdravstvenih ustanova. Najviše mesta za mlade lekare, kojih na evidenciji nezaposlenih ima više od 2.000, sestre i tehničare biće u kliničkim centrima: Srbije - 380, Vojvodine - 229, Kragujevac - 219 i Niš - 58.

Od početka ove godine već su zaposlena 463 zdravstvena radnika, od kojih su 204 lekari, a sada će kardrovski biti pojačana 21 zdravstvena ustanova. Novi kadrovski plan u zdravstvu odobrila je Vlada.

- Ovo je prva Vlada Srbije u novijoj istoriji koja sektor zdravstva nije shvatila kao plen, već kao oblast koja može i mora da se unapredi - rekao je ministar Lončar predstavljajući juče u Palati "Srbija" novi kadrovski plan. - Sva ulaganja u zdravstveni sektor, u opremu i infrastrukturu u ove dve i po godine, u gama nož, izgradnju KC Niš, nove hirurške sale u Urgentnom centru KCS, u kardiohirurgiju u Nišu, akceleratore, skenere, inovativne lekove, kakvih u ovolikom obimu nije bilo poslednjih 30 ili 40 godina, ne znače mnogo ukoliko njih ne prate i adekvatni kadrovski planovi.

STAR KADAR U BOLNICAMA

- ZA specijalistu je potrebno minimum pet godina školovanja posle fakulteta, i mi ćemo nove specijaliste kojima su odobrene specijalizacije 2014. dobiti tek za dve do tri godine - rekao je ministar Lončar. - Zbog ranijeg decenijskog odsustva dobre kadrovske politike, došli smo u situaciju da imamo veliki broj lekara između 55 i 60 godina. Poznato je da imamo vrhunske stručnjake, cenjene u svetu. Ali, nijedan nije vrhunski ako ne ostavi obučene naslednike da nastave i unaprede posao.

Kadar je, prema rečima ministra Lončara, povećan u onim ustanovama koje su bile u manjku u odnosu na standarde odnosno kadrovske normative. Tako su najveće povećanje broja zaposlenih dobili domovi zdravlja koji su imali najmanje lekara i sestara u odnosu na broj stanovnika na teritoriji za koju su osnovani, i bolnice s najmanjim brojem lekara i sestara u odnosu na broj postelja.

- Od specijalista, najviše će biti mesta za one koji su i najdeficitarniji, kao što su pedijatri, anesteziolozi, radiolozi, neurolozi... Na ovaj način želimo da se mladi lekari školuju, usavršavaju, i da imaju priliku da stiču znanje i iskustvo uz starije lekare, kako bi ih spremni i obučeni nasledili kad oni odu u penziju. Obećali smo da ćemo raditi na stvaranju novih generacija lekara, i ovo je put da to ispunimo. Do sada je odobreno više od 4.000 specijalizacija, a u ovogodišnjem martovskom roku još 634 - rekao je ministar Lončar.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Maja Konjarnik

20.04.2017. 13:13

Kao da mi ne znamo da ih je toliko otislo u penziju. A on kao zaposljava. Smesno.

већ виђено

20.04.2017. 16:47

А јел то опет нека предизборна кампања?