Memorandum Srbije i BiH o upravljanju slivom Drine

Tanjug

19. 04. 2017. u 11:33

Predstavnici Srbije i BiH potpisali su u Beogradu Memorandum o razumevanju o saradnji na implementaciji projekta „Upravljanje slivom reke Drine na zapadnom Balkanu”

Меморандум Србије и БиХ о управљању сливом Дрине

Ilustracija, Foto B.Subašić

Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Srbije i spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine potpisali su danas u Beogradu Memorandum o razumevanju o saradnji na implementaciji projekta "Upravljanje slivom reke Drine na zapadnom Balkanu".

Taj dokument su u Beogradu potpisali ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Srbije Branislav Nedimović i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović.

Nedimović je kazao da realizacija projekta kreće za par dana i da će trajati ukupno četiri godine, nakon čega će se dobiti sistem ranog upozorenja od poplava jer je Drina prilično nepredvidiva.

On je naveo da će ovim projektom na reci Drini, ali i na svim njenim pritokama biti rađeni sistemi odbrane od poplava, na nekim prostorima i sistemi mobilnih panela gde će se braniti od poplava, a koja su, kako je naglasio, neka savremena rešenja koja će se implementirati i svima koristiti da se ne bi desila situacija koja je bila 2014.

"Drina će nas sve uvezati i omogućiti kontrolisanje sve prisutnijih elementarnih nepogoda, odnosno promena koje se dešavaju u klimi i koje nam donose neke nove izazove", rekao je Nedimović, dodajući da će najveće koristi imati ljudi koji žive u slivu reke Drine.

Šarović je naglasio da se ovaj memorandum odnosi na integrisano upravljanje slivom reke Drine i finansira ga Globalni fond za klimatske promene, a implementira se preko Svetske banke.

Ukupna vrednost je blizu devet miliona dolara, od kojih oko 3,3 miliona pripadaju BiH, a oko 31, odnosno 32 odsto tih sredstava pripada Srbiji i Crnoj Gori.

"Ovaj memorandum se odnosi na zemlje u slivu reke Drine, odnosno na Crnu Goru, sa kojim je već potpisan ovakav dokument, zatim na Srbiju i BiH", kazao je Šarović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije