Linkovi

Još jedan protest "Protiv diktature", manji broj okupljenih


Arhiva - "Protest protiv diktature" (AP Photo/Darko Vojinovic)
Arhiva - "Protest protiv diktature" (AP Photo/Darko Vojinovic)

U više gradova Srbije, u utorak su po 16. put održani „Protesti protiv diktature“. Iako su organizatori očekivali da će nakon uskršnjih praznika odziv građana ponovo biti masovniji, u Beogradu, Nišu i Novom Sadu se okupio se znatno manji broj ljudi, nego što je to bio slučaj početkom protekle sedmice, ali ipak više nego za vreme praznika, prenose mediji.

U Beogradu, građani su se okupili na Trgu Nikole Pašića, odakle je krenula protesna šetnja centralnim gradskim ulicama, koja je okončana oko 21 sat skupom ispred Narodne skupštine Srbije. Nova je zakazana za sredu u 18 sati.

Učesnici su, na čelu sa dobošarima, celom trasom šetnje duvali u pištaljke i skandirali "Lopove, lopove", "Ostavke, ostavke", "Vrati babi penziju", "Gotovo je" a uzvikivali su i "Izadjite napolje", "Dole diktatura" i "Sutra opet u 18 sati". Nosili su i transparente "Protiv sistema", kao i "Fer i slobodni izbori, sloboda medija, departizacija, decentralizcaija, zaštita i poboljšanje radničkih prava", a puštala se rok i pop muzika sa improvizovanog razglasa. Mogli su se videti i natpisi "Padni mi na grudi Nebojša", "Protiv terora vlasti", "Car je go".

Za razliku od prethodnih dana, organizatori protesta su se pred skup u sredu oglasili mejlom u kojem su najavili trasu protestne šetnje. Saobraćajna policija regulisala je saobraćaj, a bilo je primetno prisustvo policajaca u civilu, javlja N1. Incidenata nije bilo.

Broj okupljenih je po nezvaničnim poilcijskih procenama varirao od nekoliko stotina na početku i završetku protesta do između dve i po i tri hiljade u delu šetnje od Bulevara kralja Aleksandra do Trga Slavija, javila je Beta.

Od Trga Nikole Pašića Bulevarom kralja Aleksandra krenuli su do Pravnog fakulteta odakle su se Beogradskom ulicom spustili do Trga Slavija. Odatle su Ulicom kralja Milana išli do Terazija, pa Knez Mihailovom do Pariske ulice, odakle su Uzun Mirkovom otišli do Studentskog trga, pa nazad do Doma Narodne skupštine gde je protest završen.

Organizatori protesta zamolili su građane za razumevanje i solidarnost. Organizatori poručuju i da ne žele ništa za sebe, da su protiv lidera i da ne veruju političarima koji su već 30 godina nna vlasti.

Navode i da su rođeni i žive u društenoj krizi i da će, ako se ništa ne promeni, tako nastaviti da žive i generacije posle njih.

U centru Novog Sada, demonstranti su se takođe okupili. Organizatori protesta u tom gradu kažu da im brojnost ništa ne znači. Najavili su i da će protest u sredu u Novom Sadu umesto u 18 časova, biti održan u podne ispred Pošte kako bi se solidarisali sa radnicima tog preduzeća koji su najavili protest.

Protest je održan i u centru Niša gde je najavljen novi performans – svečana dodela doktorskih diploma zainteresovanim građanima.

Protesti u Beogradu i drugim gradovima Srbije počeli su 3. aprila, dan posle predsedničkih izbora.

Okupljeni traže smenjivanje "političke elite" na čelu s premijerom i pobednikom izbora Aleksandrom Vučićem, fer i slobodne izbore, smenjivanje članova Republičke izborne komisije i Regulatornog tela za elektronske medije, slobodu medija i razrešenje "svih korumpiranih funkcionera".

Na Fejsbuk stranici "Protiv diktature", studentni traže i promenu prioriteta ekonomske i socijalne politike, poboljšanje prava radnika, zaštitu životnog standarda stanovništva i u potpunosti javno finansirano i svima dostupno obrazovanje i zdravstvo.

XS
SM
MD
LG