Dostupni linkovi

Bivši američki general o uzrocima nesposobnosti Holanđana da spriječe genocid u Srebrenici


Američki general Džon Šian (John Shehaan), nekadašnji komandant NATO-a, izjavio je danas da se nesposobnost holandskih "plavih šljemova" da spriječe genocid u Srebrenici može dijelom objasniti i time što je njihovim redovima bilo homoseksualaca.

Bivši general, koji je komandovao američkim marincima, govorio je danas pred Odborom za oružane snage Senata koji razmatra nacrt zakona nazvan "Ne pitaj, ne govori" (Don't ask, don't tell), koji američkim vojnicima homoseksulacima dozvoljava da ne otkrivaju svoje seksualno opredjeljenje.

Nakon raspada Sovjetskog Saveza, "zemlje poput Belgije ili Holandije bile su čvrsto uvjerene da borbena sposobnost više nije neophodna", što je dovelo do određene "liberalizacije njihovih oružanih snaga, uključujući otvorenost prema deklarisanim homoseksualcima, kao i fokusiranje na mirovne misije", rekao je Šian.

"Posljedica toga je nespremnost oružanih snaga za rat", dodao je Šian, navodeći kao primjer Srebrenicu.

"Kada su Holanđani dobili naređenje da brane Srebrenicu od Srba, bataljon je bio slabo opremljen, pod lošom komandom, Srbi su stigli u grad, vezali lisicama vojnike za telefonske stubove i odveli Muslimane da ih pogube", kazao je bivši američki general.

Šian je rekao da mu se tadašnji šef generalštaba kopnenih snaga holandske vojske požalio da "dio problema" leži i u prisustvu vojnika homoseksualaca u bataljonu.

"Da li su vam holandski zvaničnici rekli da se (to desilo) zbog prisustva homoseksualaca u vojsci?", upitao je američkog generala predsjednik senatskog Odbora za oružane snage Karl Levin.

"Da", odgovorio je Šian, izazvavši negodovanje prisutnih senatora, prenosi Frans pres.
XS
SM
MD
LG