VRATILI SE U SRBIJU: Sleteli avioni sa decom koja su bila zarobljena na aerodromu u Larnaki

NovostiOnline / Tanjug / K. M.

17. 04. 2017. u 15:04

Deca iz KUD "Izvor", koja su zadržana na aerodromu u Larnaki, vratila se Srbiju

ВРАТИЛИ СЕ У СРБИЈУ: Слетели авиони са децом која су била заробљена на аеродрому у Ларнаки

Foto: P. Milošević

MALIŠANI KUD "Izvor", njih ukupno 14, koji su 20 sati proveli na aerodromu u Lanarki u kasnim noćnim satima sleteli su na aerodrom "Nikol Tesla" avionima privatne aviokompanije "Er pink".

Dva aviona sletela su oko 3 sata posle ponoći, a decu su ispred aerodroma dočekali roditelji.

- Nismo se plašili, super smo se proveli i na aerodromu. žao mi je što nismo ostali na Kipru nekoliko dana - navodi dvanaestogodišnja L.S. nakon što je konačno sletela u Srbiju.


Ranije sinoć povratak dece iz KUD "Izvor", koja su zadržana na aerodromu u Larnaki, u Srbiju, najavio je sekretar Ministarstva spoljnih poslova Veljko Odalović.


"Čine se napori da se u toku dana deca vrate u zemlju tako da je i 'Er Pink' ponudio svoju pomoć i ponudio da organizuje avion kojim bi se deca vratila", rekao je Odalović za Tanjug.

On kaže i da je sa decom otpravnik poslova naše ambasade na Kirpu Dragan Zurovac na aerodromu u Larnaki i biće sa njima dok ne dođe avion.


"U toku je dogovor oko dobijanja termina u kojem će let moći da se realizuje, a naš otpravnik poslova je dobio instrukcije da bude sa decom, da im se nađe za sve što zatreba", rekao je Odalović.

Tanjugu je ranije danas u Ambasadi Srbije u Nikoziji potvrđeno da je trinaestoro dece iz Srbije od sinoć "zarobljeno" na aerodromu u Larnaki na Kipru, jer im carinici grčke nacionalnosti nisu dozvolili da pređu u turski deo ostrva.

Mališani su sa Kulturno umetničkim društvom "Izvor" krenuli na festival folklora u mestu Girne koje se nalazi u turskom delu Kipra i upravo zbog toga carinici grčke nacionalnosti ne žele da ih puste da uđu u zemlju, potvrđeno je Tanjugu u Ambasadi Srbije u Nikoziji.

Kako je objasnio Dejan Bivolarević iz Ambasade Srbije, mališani Kulturno-umetničkog društva "Izvor", uzrasta od devet do 14 godina, trenutno se nalaze na terminalu, ali bi naredna dva dana trebalo da budu smeštena negde na grčkom delu ostrva.

"Deca je trebalo da gostuju nekom Kulturno-umetničkom društvu na 'okupiranoj' strani Kipra. Ne mogu da govorim o detaljima, jer nisam upoznat, ali kiparske vlasti im nisu dozvolile da pređu na taj deo", rekao je Bivolarević i dodao da bi detaljne informacije trebalo da dobije u toku dana.


Koliko je situacija dramatična svedoči i činjenica da su deca prespavala na stolicama na aerodromu i da još nisu dobila ništa da jedu, a kiparski carinici planiraju da ih na terminalu drže tri dana i tek onda vrate za Srbiju..

Vođa puta i vlasnik KUD "Izvor" Dejan Tošić je ranije danas rekao da je situacija izuzetno teška i da ne zna šta da učini.

- Dobili smo poziv za festival folklora u Girneu koji se već tradicionalno organizuje 19 godina i na kome učestvuje veliki broj zemalja. U Larnaku smo krenuli juče oko ponoći i sleteli smo noćas oko dva sata po našem vremenu. Predali smo pasoše i pokazali pozivna pisma i veći deo grupe je prošao bez problema. Međutim odjednom je jedan carinik počeo da pravi problem i svi smo vraćeni. Smetalo mu je to što idemo u turski deo i što ćemo igrati tamo u parlamentu - jadao nam se Tošić.

Tošić je rekao da već satima bezuspešno pokušava da ubedi carinike da puste decu, ili da im makar donesu nešto da jedu.

- Pokušao sam da im objasnim da smo mi samo došli da igramo folklor i da se ne mešamo u njihove političke odnose, ali je on konstantno vikao na mene. Pitao me je kako nas nije sramota da mi pravoslavci idemo kod Turaka da igramo. Rekao je da je to isto kao naše Kosovo i da je to grčka zemlja na koju ni mi ni deca nećemo kročiti sa takvom pozivnicom. Zamolio sam ih da nam barem daju neku hranu i vodu za decu ali ni to nisu uradili. Planiraju da nas ovde drže do srede i onda vrate za Srbiju. A deca do tad da spavaju ovde na terminalu kao što su i noćas. Ne znam šta da radim niti kako da umirim mališane koji su uplašeni - iskren je Tošić.




U ambasadi Srbije na Kipru rekli su nam da su upoznati sa problemom i da čine sve da ga reše.

- Otpravnik poslova Dragan Zurovac je na aerodromu u Larnaki i tamo daje sve od sebe da reši problem. Nije nam jasno zbog čega se ovo dešava jer i mi sami bez problema prelazimo sa grčkog na turski deo i obratno. Tenzije više nisu toliko velike kao ranije. Pogotovo nema smisla što drže malu decu i to je nedopustivo - tvrde u ambasadi.

Međutim deca od devet godina nikako ne bi smela da ispaštaju zbog svega toga- rečeno nam je od ambasadi.

ODALOVIĆ: O GOSTOVANjIMA OBAVESTITI MINISTARSTVO

Generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Veljko Odalović danas je, povodom zadržavanja dece iz KUD "Izvor" na aerodromu u Larnaki, pozvao sve koji planiraju slična gostovanja u inostranstvu da o tome obaveste Ministarstvo, jer bi, kako je rekao, naša diplomatska mreža sigurno na vreme signalizirala o problemima koji mogu da nastanu.

"Danas smo bili zatečeni vešću da je na aerodromu u Larnaki trinaestoro dece od devet do 14 godina iz folklornog društva 'Izvor' i četvoro njihovih pratilaca zadržano, odnosno da im nije dozvoljeno da odu na festival na koji ih je pozvalo ministarstvo nepriznate države, turskog dela Kipra", rekao je Odalović za Tanjug.

Deca su bila pozvana da gostuju na festivalu folklora u gradu Girne (Kirenija na grčkom) u turskom delu Kipra.

On je precizirao da se radi o delu teritorije Kipra koji priznaje jedino Turska i niko više, tako da je i sama odluka kiparskih vlasti nešto što je očekivano.

Odalović kaže i da je politika koja se vodi u toj samoproglašenoj državi, takozvanoj "turskoj republici severni Kipar", suprotna politici Srbije.

"Srbija ne može ni na koji način da stoji iza organizacije ovakvih manifestacija i poseta i zato je dobro da se u punoj koordinaciji ove stvari dogovaraju. Mi bismo skrenuli pažnju da je to veliki problem koji je praktično nerešiv, tako se i pokazalo, da se ovim putem ne može stići na taj festival", dodao je Odalović.

Najvažnije je, kaže, da deca budu zbrinuta i da se bezbedno vrate kući, te da iz ove situacije izvučemo pouke, da se ovakvim stvarima niti igramo niti da budemo neodgovorni toliko da ne uradimo sve ono što je nasa obaveza, pogotovo kad su deca u pitanju, istakao je Odalović.

AVIONI "ER PINKA" ODLETELI NA KIPAR PO DECU

Dva aviona "Er Pinka" poletela su za Larnaku na Kipru kako bi vratili u Srbiju decu koja se od sinoć nalaze "zarobljena" na tamošnjem aerodromu, objavio je pink.rs.

Avioni su ustupljeni, uz saglasnost Ministarstva spoljnih poslova Srbije, za prevoz 13 dece iz Srbije kojima grčki carinici nisu dozvolili da pređu u turski deo ostrva.

Očekuje se da avioni sa decom slete na beogradski aerodrom između 2 i 30 i 3 sata iza ponoći, navodi pink.rs



Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (51)

NN

17.04.2017. 15:24

Bas smo govna. Sta mi trazimo na Kipru na poziv turaka? Kako bi mi reagovali da Grci dodju u Pristinu na poziv siptara?

Синиша Лазаревић

17.04.2017. 15:33

Ако је истина да се према деци тако понашају то није у реду јер они нису криви,али за играње Турцима цариник има потпуно право. Како би смо се ми осећали да Грци иду да играју шиптарима.

Stojan

17.04.2017. 17:52

@Синиша Лазаревић - Zasto onda postoji konzulat Kosova u Solunu i Atini? Grci su trgovci.

toma

17.04.2017. 19:48

@Синиша Лазаревић - ...jer mi imamo oficira za vezu sa Republjik Kosova. I to je otpravnik poslova Grčke, a ne ambasador.

Koko ШанеР

17.04.2017. 15:36

Јел су чули организатори и родитељи да је део Кипра под турском окупацијом?

Djole

17.04.2017. 15:46

Carinik je u pravu, petljate sa turcima onda putujte preko Istambula a ne preko pravoslavne Grcke! Kosovo je Srbija!!! Ili mozda u ovom slucaju nije?

Вечерњак

17.04.2017. 15:56

Нека неодговорни пунолетни учесници покусају шта су закували. На жалост испаштају деца. Сад нек траже после овог сопственог блама да их држава спашава по старом "добром" обичају. Кипар узгред није признао "косово".

поштено говорећи

17.04.2017. 15:57

тако се бтрани своја земља, а родитељи да туже вођу групе због угрожавања безбједности дјеце коју води у конфликтну зону

OD UVEK SU SRBI BILI MULJATORI

17.04.2017. 16:05

PRAVE SE PREPAMETNI. "Patrgaju" s turcima, a koriete pravoslavne drzave i narod. Kad ste krenuli kod turskih prijatelja, u okupirani deo Kipra, trebali ste preko Konstantinopolja (isto okupiranog) a ovako, TREBA IH STROGO KAZNIT.

Mimi

17.04.2017. 16:08

I to bas na Vaskrs.Kako su mogli prihvatiti ako ne organuzatori onda bar roditelji.Nikad nece biti jasni ovakvi "nasi"ljudi.

milan

17.04.2017. 16:13

Koji roditelji puštaju svoju decu da danas igraju kog turaka u njihovom parlamentu.Stvarno posao za socijalnu službu,ili neko ima decu za izvoz.

Slavica

17.04.2017. 16:17

Deca nisu ništa kriva da ispaštaju tudje greške. Organizatori su krivi sto idu kod Turaka na Kipar to sto su im rekli Grčki carinarnici su relativno u pravu . Sada trebamo biti vise nego ujedinjeni pravoslavni narod jer i sami vidite sta nam rade ne hriscani .

hristina

17.04.2017. 16:19

Zasto je u clanku rec okupiranoj pod znacima navoda? Sevarni Kipar, 40% ukupne teritorije, nije okupiran 1974. invazijom Turske? Kiparski Grci broje 6000 mrtvih i ranjenih i 3000 nestalih! Znaju li ovo barem Srbi zaposleni u nasoj ambasadi tamo? Dobru vam je lekciju iz nacionalne svesti dao ovaj grcki carinik!

hristina

18.04.2017. 08:52

@hristina - "Novosti", zasto nije objavljeno moje pitanje gospodinu Odalovicu? Ne mislite li da je od sustinskog znacaja u celom ovom slucaju? A pitanje, za generalnog sekretara MSP glasi: Kako to sluzbenici nase ambasade setkaju tamo-ovamo preko Zelene linije i kakve poslove oni imaju na severnom delu Kipra koji niko, osim Turske, ne priznaje?! Otpravnik poslova Dragan Zurovac to sam kaze! Da ga citiram?

Vidra

18.04.2017. 09:33

@hristina - Kakve veze ima ambasada sa ovim . pa nije ona orgnizator i vodja puta vec neki Tosic. Vazno je da se pljuje po ambasadama i drzavi a kad "prigusti " drzavo pomozi. Procitaj tekst jos jednom pa napadaj pravu osobu.

Душан

17.04.2017. 16:24

Потпуно недопустиво понашање вође пута ове невине деце, дотичног Тошића. Само нам још си-ен-ен фали тамо па да још осуди браћу Грке због недораслог организатора овог фолклорног друштва?!?

cccccc

18.04.2017. 01:35

@ZejticZaim - Bas tako, svaka mu cast kako je iskoristio priliku za reklamu. Sada znamo i da Eir Pink postoji.

hristina

18.04.2017. 09:09

@ZejticZaim - cccccc, naravno to je vazno, a ne odgovor na pitanje kako i slubenici nase ambasade setaju laznom drzavom na severu Kipra! Otpravnik poslova Dragan Zurovac to otvoreno kaze!

Ja

17.04.2017. 17:40

Mozgovi vode decu kod Turaka?Razlike između Turaka na Kipru i Albanaca na Kosovu i Metohiji nema.Koliko su samo crkava uništili,opljačkali i na razne načine oskrnavili ti isti Turci na severnom delu Kipra.Razni Sulejmani,Azre,Mazre ne silaze sa naših tv ekrana i to je izgleda uzelo maha.Ako zlatne ribice pamte tri sekunde Srbi pamte još kraće.

u magnovenju

17.04.2017. 17:42

Ko je organizovao ovo putovanje u turski deo Kipra? Roditelje koji su pustili decu poslati kod socijalnih radnika na proveru.

repus

18.04.2017. 10:06

@u magnovenju - roditelje pokažnjavati a šta mislite ko je poslao decu srbije da cestita doživotno vladanje turskom a opozicija negira da je pobedio pametnom dosta ko ih je poslao isto se istom raduje a narod neka gladuje

Tesna Koza

18.04.2017. 06:00

Sledeci put poslati decu u Siriju u deo de ISIS drzi kontrolu, cisto onako....strasno

pablo

18.04.2017. 07:04

Koji je to kreten od carinika i ko mu daje pravo da on donosi odluku ko ce gdje da igra.Izivljava se na djeci, sto ne izbace hrvate sto igraju u njihovim klubovima nisu ni oni pravoslavci

KOJA GLUPOST

18.04.2017. 07:15

ZAROBLJENI!? Nije to ropstvo, nego su posle krsenja Kiparskog zakona zadrzani na aerodromu. Carinik je obavio svoj posao po propisu, i nije to kilava srpska vlast, kod koje se Beograd koristi u svrhe poseta Pristini (siptarskoj ilegalnoj drzavi) ako su krenuli kod turaka, trebali su preko turske, a ne preko Grckog Kipra. Pitanje je ko je gluplji, vodja puta ili roditelji, koji su mu poverili decu.

Bobo Mk

18.04.2017. 08:08

Hapsi igraorce iako su deca, pošalji ih u logor, kada žele kolom da naruše čuveno srpsko-grčko prijateljstvo.

Бекана

18.04.2017. 08:50

Да ли власник "Извора" живи на Марсу? Водити децу у непризнату земљу,окупурану од стране Турске??? И родитељи који су исто тако "необавештени"? Или је битно да се само путује? Грци су сасвим у праву. Ало људи научите нешто и владајте се по законима који важе у свету! Не само наша паметовања и фазон "ма није важно!"

Новак

18.04.2017. 09:26

Неки чудни ветрови дувају нашим медиским простором па се догађа да они који би требали давати тачне и исцрпне вести, напр. одкале је тај "Извор", не саопштавају то ни на једном присутном порталу на НЕТУ. Али када се ради о лажној вести, продаје С- 300 Хрватима о томе се врло уверљиво и без наводника писало па је чак два пута морао да дементује Руски амбасадор!?

RODITELJI KO IZ BAJKE

18.04.2017. 10:12

POSLALI DECU DA IGRAJU TURCIMA, i to na Vaskrs. Puna podrska kiparskim carinicima, koji znaju da cene svoju drzavu, i koji se ne odricu okupirane teritorije.

Mali

18.04.2017. 10:20

da da grci su upravu.pitao bi vas da smo mi nekom zabranili da udje na kosovo da igra fudbal ili folklor nebitno šta bi nam uradili!

pablo

18.04.2017. 17:21

strasno koje komentare ostavljate. Po vama bi trebalo na svjetsko prvenstvo u Rusiji samo da igraju zemlje koje praktikuju pravoslavlje : Srbija, Grcka,Kipar,Rumunija,Makedonija... ukupno 17

repus

18.04.2017. 18:54

@pablo - pa u tim navedenim zemljam,a sport I služi za zamajavanje naroda na žalost mi smo divan primer toga dok navijamo gde ce teniska loptica da padne drugi narodi prave države a mi gubimo deo države