Jedina centrala u Gazi prestala da radi jer nema goriva

Jedina električna centrala u Gazi je jutros prestala jer više nema goriva, izjavio je direktor elektro-distribucije.
Jedina centrala u Gazi prestala da radi jer nema goriva
Foto: Pixabay
Zalihe goriva kupljene novcem Katara i Turske su potpuno iscrpljene, rekao je Samir Metir. Naredna planirana kupovina je predmet "spora uprave za energetiku u Gazi i uprave za naftu u Ramali o porezu na industrijsko gorivo koji je uvela centralna vlada u Ramali", rekao je on.
 
Hamas je silom preuzeo vlast u Gazi pre 10 godina i u zavadi je s palestinskim vlastima sa sedištem u Ramali, na Zapadnoj obali, koja je 50 godina pod okupacijom izraelske vojske. Pored toga, od 2006. godine, Izrael je nametnuo strogu blokadu iz vazduha, s mora i kopna na tom malom pojasu zemlje smeštenom između Egipta, Izraela i Sredozemnog mora.
 
Pitanje snabdevanja gorivom te jedine centrale koja daje struju za dva miliona stanovnike Gaze, stalno je na dnevnom redu. Centrala je delimično oštećena ratovima sa Izraelom, a stanovnici Gaze obično imaju samo dve faze struje osam sati dnevno.
 
Zaustavljanjem centrale, prelazi se na dva puta po šest sati dnevno, a "možda i manje", rekao je Metir i objasnio da bi to bila "struja kupljena od Izraela i Egipta". 
 
Ministarstvo zdravlja u Gazi je upozorilo na "opasne posledice" zatvaranja centrale po bolnice.
 
Problem sa električnom energijom je januara izazvao gnevne demonstracije u Gazi, koje je Hamas suzbio. Kriza je privremeno rešenae poklonom Katara od 12 miliona dolara i turskim kapitalom, čime je obezbedjeno snabdevanje centrale gorivom tokom tri meseca.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Povećan broj deportacija iz Nemačke

Nemačka je od početka 2024. deportovala 30 odsto više ljudi u odnosu na prošlu godinu kada je to povećanje iznosilo 25 odsto, rekao je portparol nemačkog ministarstva unutrašnjih poslova.