Capital.ba

Energetski i finansijski sektor pritisnuli Wall Street

14.04.2017. / 11:36

NEW YORK – Na Wall Streetu su u četvrtak berzovni indeksi znatno pali, što je posljedica geopolitičkih napetosti, nepodsticajnih poslovnih rezultata velikih banaka i pada cijena dionica u energetskom sektoru.

Dow Jones pao je 0,67 posto, na 20.453 boda, dok je S&P 500 skliznuo 0,68 posto, na 2.328 bodova, a Nasdaq indeks 0,53 posto, na 5.805 bodova.

Geopolitičke napetosti u vezi Sirije i Sjeverne Koreje i dalje drže ulagače na oprezu, a sve je više i sumnji da će američki predsjednik Donald Trump ispuniti svoja izborna obećanja.

Njegove najave da će smanjiti poreze, a povećati državnu potrošnju podsticale su rast cijena dionica od novembra prošle godine, kada je pobijedio u utrci za Bijelu kuću, pa je S&P 500 indeks od tada na dobitku 8,9 posto.

No, u posljednjih šest sedmica tržište je zastalo jer se ulagači pitaju može li Trump uopšte ispuniti svoja obećanja. S jedne strane, zato što je nedavno propao njegov pokušaj da tzv. ‘Obamacare’ zamijeni novom zdravstvenom reformom, a s druge, zbog njegova usmjerenja na međunarodnu politiku.

“Neke ulagače zabrinjavaju naznake da se Washington previše usmjerio na međunarodna pitanja i odmaknuo od domaćih politika”, kaže Paul Nolte, portfelj menadžer u fondu Kingsview Asset Management.

Najviše su juče, 1,8 posto, pale cijene dionica u energetskom sektoru, a slijedio je S&P indeks financijskog sektora s padom od 1,3 posto.

Pritom je najviše, 3,3 posto, pala cijena dionice Wells Farga jer su ulagače razočarali podaci o padu prihoda te banke od hipotekarnih kredita.

JPMorgan i Citigroup izvijestili su, pak, o većoj dobiti nego što su analitičari očekivali. No, cijene dionica tih banaka pale su oko 1 posto jer njihovi izvještaji ukazuju na usporavanje rasta kreditiranja.

Izvještajima tih banaka započela je sezona objava poslovnih rezultata kompanija od koje ulagači puno očekuju.

U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da su kompanije iz sastava S&P 500 indeksa u prvom tromjesečju ostvarile 10,4 posto veću dobit nego u istom lanjskom razdoblju, a da su njihovi prihodi u prosjeku porasli 7 posto.

I na evropskim su berzama cijene dionica juče pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,29 posto, na 7.327 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,38 posto, na 12.109 bodova, a pariški CAC 0,59 posto, na 5.071 bod.

Na većini evropskih berzi, kao i na Wall Streetu, u petak se zbog praznika ne radi. Hina

 

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!