Tužilac za organizovani kriminal Srbije Miljko Radisavljević juče je potvrdio da telefonska izjava optuženog Stanka Subotića u vezi sa finansijskim transakcijama „može biti značajna sa aspekta mogućeg postupanja Tužilaštva“.

On je naveo da „pre svega treba ispitati da li je tačna, odnosno istinita“ tvrdnja Subotića, inače nedostupnog srpskim pravosudnim organima, da je biznismenima Milanu Beku i Miroslavu Miškoviću pozajmio novac za kupovinu Luke „Beograd“ i kompanije Novosti. Ispitivanje tačnosti te tvrdnje, ocenio je Radisavljević, „u suštini ne bi trebalo da bude veliki problem, jer o tako visokoj novčanoj transakciji, koja se meri sa više desetina miliona evra, izvesno je da postoji trag u odgovarajućoj poslovnoj dokumentaciji banaka i privrednih subjekata“. Ako evidencije nema, dodao je, to znači da se „radi o transakciji obavljenoj gotovim novcem, što bi otvorilo pitanje porekla novca i mogućeg vršenja krivičnog dela pranje novca“.

U analizi tužioca navodi se da je „moguće, takođe, da se radi i o krivičnom delu prevara, ali i o poslovnim odnosima između privrednih subjekata, što u ovom trenutku nije poznato, s obzirom da Subotić nije podneo krivičnu prijavu protiv bilo kog lica zbog krivičnog dela izvršenog na njegovu štetu“.

Predsednik Odbora za odbranu i bezbednost Skupštine Srbije Dragan Todorović zakazao je juče sednicu ovog odbora za ponedeljak, 22. marta. Na sednici će se raspravljati o navodima Stanka Subotića Caneta da je Milanu Beku i Miroslavu Miškoviću pozajmio 50 miliona evra da bi kupili Luku Beograd i kompaniju Novosti. Todorović je u parlamentu rekao da je na sednicu pozvao ministra policije Ivicu Dačića, direktora BIA Sašu Vukadinovića i republičkog javnog tužioca Zagorku Dolovac.

Todorović smatra da je krajnji momenat i najbolja prilika da se krene u raščišćavanje najvećeg problema sa kojim se suočava naše društvo, a to je kriminal koji je povezao plitičare, tajkune i kriminalce. On je izrazio očekivanje da će sednici prisustvovati i članovi odbora iz redova vladajuće koalicije i tako građanima jasno staviti do znanja kakav je njihov odnos prema kriminalu.

– Ako ne bi dali kvorum, onda ćemo doći u situaciju da se potvrde reči Subotića da je 2001. godine dao 10 miliona evra DS-u, što znači da je kupio njihovo ćutanje, odnosno podršku, naglasio je Todorović.

Advokat pisao ministarki

Branilac Stanka Subotića Caneta advokat Vladimir Beljanski u pismu ministarki pravde Snežani Malović tvrdi da su napadi na njegovog klijenta prerasli sve prihvatljive granice i da su sud i tužilaštvo izloženi nedopustivim pritiscima. Ove tvrdnje iznosili su pojedinci, a neki mediji ih prenosili, a nikada nije iznet nijedan zvaničan podatak o ovome ni od policije, ni od tužilaštva, naveo je Beljanski.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari