Capital.ba

Merkelova podržava isključivanje iz evrozone

17.03.2010. / 17:40

BERLIN, Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas da želi da evrozona u budućnosti dobije mogućnost isključivanja neke svoje članice, ukoliko je to neophodno da bi se izbjegla kriza.

Merkelova je u obraćanju Bundestagu rekla da postojeća pravila EU nisu dovoljno striktna da bi se riješila kriza koju je izazvala Grčka, prenosi Bi-Bi-Si.

Isključenje neke zemlje iz zone u kojoj se koristi evro bila bi “krajnja mjera”, izjavila je njemačka kancelarka.

Njemačka, najznačajnija ekonomska sila koja stoji iza evra, oklijeva da ponudi finansijsku pomoć Grčkoj, koja je opterećena dugom od 300 milijardi evra.

Merkelova je dodala da nijedna članica evrozone ne treba da bude ostavljena da sama rješava sadašnju krizu.

Grčki budžetski deficit, koji je četiri puta veći od limita koji je dozvoljen pravilima EU, izaziva bojazan od mogućeg domino efekta širom evrozone.

Njemački ministar finansija Volfgang Šeble najavio je mogućnost osnivanja evropskog monetarnog fonda, po ugledu na Međunarodni monetarni fond, kako bi EU mogla da rješava slične krize u budućnosti.

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!