Najnovije vesti
Vesti Ekonomija
Nije predviđeno povećanje cene struje naredne tri godine, ali...

Nije predviđeno povećanje cene struje naredne tri godine, ali...

Naredne tri godine nije predviđeno povećanje cene električne energije, a proces finansijske konsolidacije restruktiranja EPS-a baziraće se pre svega na povećanju efikasnost i naplate, smanjenju gubitaka i optimizaciji broja zaposlenih, izjavio je danas ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

Aleksandar Antić foto vesna lalic Foto: RAS Srbija
Aleksandar Antić foto vesna lalic
Aleksandar Antić
Foto: RAS Srbija
Aleksandar Antić

- Međutim, mi imamo obavezu da zajedno sa Svetskom bankom i MMF pratimo ostvarivanje plana finansijske konsolidacije, ukupne odnose na tržištu i da procenjujemo i u odnosu na to donosimo odluke - rekao je Antić za TV Pink.

Prema njegovim rečima, postoji ozbiljna disproporcija u ceni električne energije, koja je, ocenjuje, u Srbiji zaista najniža u regionu i u Evropi i da još uvek postoji ozbiljna razlika između tržišne cene i cene EPS-a.

Pre svega, kaže ministar, vlada vodi održivu politiku s jedne strane, a s druge strane, odgovornu socijalnu politiku, tako da suštinski prati sve parametre, a jedan od njih je i socijalno-ekonomski momenat kod građana.

- Mi smo proteklih par godina, na primer, imali konstantno zahteve i predloge i od Svetske banke i od MMF-a da povećamo cenu električne energije i za dvocifrene procente. Bilo je godinama u kojima je uopšte nismo povećavali, a bilo je godina kada je bilo minimalnih povećanja cene - rekao je Antić.

Kako je dodao, daje se maksimalni napor da se ostvare ciljevi u drugim oblastima - povećanje naplate, smanjenje gubitaka, povećanje efikasnosti, optimizacija broja zaposlenih, uštede u javnim nabavkama i tako dalje.

Moramo poboljšati naplatu struje

Antić je naglasio da se planira da se poboljša naplata i izrazio nadu da je "valjda jasno da električna energija mora da se plaća" i naveo da EPS ima dobru naplatu kod najvećeg broja građana, više od 95 odsto.

- Moramo i to da unapredimo, jer, na kraju dana, nije pošteno da 95 odsto ljudi plaća svakog meseca, bake i deke prvo što urade kada dobiju penziju- odu i izmire svoje obaveze, a neki pokušavaju to da preskoče. Naprosto, nisu oni pametniji od svih ostalih - istakao je ministar.

Dodaje da, takođe, često ima primedbi da su "vrlo opušteni prema plaćanju tih računa"- upravo oni bolje stojeći, tako da ministar podvlači da se to neće tolerisati.

- Mi to ne tolerišemo, borimo se i to je već dalo određeno povećanje stepena naplate, a ključno povećanje koje definišemo do 2019, mora ipak biti od privrede. U ovom trenutku, bolje stojimo kod naplate kada su u pitanju građani, nego privreda - rekao je Antić.