Capital.ba

Donesena odluka o unovčavanju imovine

17.03.2010. / 10:48

BANJALUKA, Skupština povjerilaca banjalučkog pekarskog preduzeća “Žitoprodukt” usvojila je odluku da se počne sa postupkom unovčavanja imovine stečajnog dužnika, koja će nakon procjene biti isplaćena povjeriocima.

Stečajni upravnik u “Žitoproduktu” Radovan Jakovljević kaže da je Skupština povjerilaca po Zakonu o stečajnom postupku i Zakonu o izvršnom postupku, s obzirom na stanje u preduzeću, uglavnom sve odluke donijela jednoglasno, počevši od toga da imovina stečajnog dužnika bude unovčena po ovim zakonima.

“Radnici su saglasni sa odlukom da se ide u unovčavanje imovine `Žitoprodukta` u Banjaluci i Kneževu, jedinim lokacijama gdje imovina preduzeća još uvijek postoji. Skupština povjerilaca je odbila da se ide u reorganizaciju preduzeća”, rekao je Jakovljević za “Glas Srpske”.

On je podsjetio da je od 2004. do 2007. godine prodata imovina preduzeća u Kozarskoj Dubici i Novoj Topoli, a 2001. godine iz sastava preduzeća se izdvojio prnjavorski “Mlin Pek”.

Jakovljević je naglasio da su dugovanja “Žitoprodukta” procijenjena na 9,5 miliona maraka, a da potraživanja iznose oko 1,3 miliona maraka.

On je dodao da je, prema Zakonu o obligacionim odnosima Republike Srpske (RS), došlo do zastarijevanja 1,2 miliona maraka potraživanja ovog preduzeća, koja neće moći da budu naplaćena.

“Najveća potraživanja od ovog preduzeća imaju dobavljači i državne institucije”, rekao je Jakovljević, istakavši da će svi radnici kojima nije uplaćivan staž biti uključeni u program Vlade RS za socijalno zbrinjavanje radnika.

Preduzeće “Žitoprodukt” osnovano je 1950. godine i njegova osnovna djelatnost je proizvodnja mlinskih i pekarskih proizvoda, a stečajni postupak pokrenuli su radnici preduzeća krajem prošle godine. Sve do 1997. godine preduzeće je poslovalo pozitivno, uz povećavanje obima proizvodnje i broja radnika.

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

    Komentari na članak: Donesena odluka o unovčavanju imovine

    1. brkoug

      Sve mi može biti jasno, ali da se likvidira proizvođač hljeba ne može. Zna li ko, da li i “Žitoprodukt” nema atraktivnih lokacija, lokala i sl, pa to treba za bagatelu neko da kupi.

    2. penzioner

      “Sve do 1997. godine preduzeće je poslovalo pozitivno, uz povećavanje obima proizvodnje i broja radnika.”

      Ovo je dokaz da kolaps privrede nije započeo zbog rata i u ratu, nego privatizacijom i zbog privatizacije.