Janković:Nepoštovanje prava građana

Administracija u Srbiji nedovoljno poštuje prava građana dok se ljudska i manjinska prava u načelu poštuju, kaže se u godišnjem izveštaju zaštitnika građana.

Izvor: B92

Sreda, 17.03.2010.

00:34

Default images

U redovnom izveštaju ombudsmana Saše Jankovića za 2009. kaže se da se tokom protekle godine zaštitniku građana obratilo 8.700 građana, što je znatno više nego prethodnih godina, a najviše pritužbi odnosilo se na kršenje prava iz oblasti radnog odnosa. Administracija je opterećena sama sobom, a ne ostvarivanjem prava, ocenjeno je u izveštaju.

U izveštaju zaštitnika građana, koji je podneo Skupštini Srbije, navodi se i da "nije retka pojava da zaposleni u državnim organima, pored odsustva svesti o sadržini pojma 'dobra uprava', ne poznaju ni osnovne elemente pravnog poretka".

"Nedostaje odgovornost iznutra, nedostaju jasni mehanizmi koje građanin može da iskoristi da bi se požalio, ispravio propust, a da ne mora da ide na sud zbog toga. I moram da kažem da nije sve na kadrovima. U Srbiji proteklih godina teku neke reforme uprave kojima se jasan tok ne da razaznati. Nije moguće smanjiti broj zaposlenih u administraciji, smanjiti im plate, a da istovremeno ono što rade ostane isto, a da građani dobiju bolju i bržu administraciju“, rekao je Saša Janković, zaštitnik građana.

Zaštitniku građana su u 2009. godini podnete teže pritužbe nego prethodnih godine koje pre svega ukazuju na probleme u oblasti ekonomskih i socijalnih prava.

Statistički se najviše izdvajaju problemi koji se tiču radnog odnosa.

"Veliki broj građana doživeo je kršenje svojih prava u radnom odnosu kao i nakon njega. Karakteristično je da je država u mnogim situacijama postupala nedovoljno dosledno. Nekima je pomagala, ali nije potpuno jasno koji su kriterijumi opredelili da to učine u toj, a u nekoj drugoj građane da ostavi same sebi", kaže Janković.

Na kraju svog godišnjeg izveštaja zaštitnik građana izneo je Skupštini preporuke koje bi mogle da doprinesu poboljšanju položaja građana u odnosu na organe uprave, a za koje smatra da u praksi u potpunosti mogu da se ostvare.

Među prvima je preporuka da Vlada Srbije postane svesna značaja saradnje sa institucijom zaštitnika građana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: