02. april  2017. 07.05  →  20.30 | Izvor: RTV, Tanjug

Završeno glasanje, do 19 sati izlaznost 50 odsto

BEOGRAD -

Biračka mesta u Srbiji, na kojima su građani glasali za predsednika Republike, zatvorena su večeras u 20 sati. U Srbiji je do 19 sati glasalo 50 odsto upisanih birača, saopštio je CeSID. Kako se navodi, najniža izlaznost je bila u centralnoj Srbiji 48,2 odsto, u Beogradu je 51,9 odsto, a u Vojvodini 51, 5 odsto. Izlaznost je na nivou parlamentarnih izbora iz 2014. godine, rekla je Emilija Brkić iz CeSID-a i dodala da je ona za tri odsto niža u odnosu na 2016. godinu, odnosno za 3,6 odsto niža u odnosu na izbore održane 2012. godine.Brkić je navela da nije bilo nekih značajnijih sistemskih nepravilnosti.

video icon

Predstavnici svih organizacija, uključujući nevladine, koje imaju posmatrače na biračkim mestima saglasili su se da su izbori protekli u skladu sa izbornim procedurama, odnosno da nije bilo značajnijih nepravilnosti.

Kako je najavio predsednik Republičke izborne komisije Vladimir Dimitrijević, prvi preliminarni rezultati očekuju oko 22 časa, a konačni izveštaj o eventualnim nepravilnostima očekuje se nakon zatvaranja biračkih mesta.

Na predsedničkim izborima učestvuje 11 kandidata,po redosledu na glasačkom listiću: Saša Janković, Vuk Jeremić, Miroslav Parović, Saša Radulović, Luka Maksimović, Aleksandar Vučić, Boško Obradović, Vojislav Šešelj, Aleksandar Popović, Milan Stamatović i Nenad Čanak.

CeSID: Najmanje nepravilnosti u prethodnih 20 godina

Programski direktor CESID-a Đorđe Vuković je izjavio da su ovo izbori sa najmanjim brojem nepravilnosti i nedostataka u poslednjih 20 godina, koliko ta organizacija prati izbore.

Vuković je na konferenciji za novinare rekao da ima vrlo malo nepravilnosti, i da je u prepodnevnim časovima bilo uglavnom tehničkih problema.

Kako kaže, na primer, jedan broj biračkih mesta je otvoren sa zakašnjenjem, zatim bilo je manjka ili viška izbornog materijala...

"Već tri li četiri sata nemamo baš nijednu nepravilnost koju možemo da zabeležimo", rekao je Vuković.

"U poslednjih 20 godina, koliko pratimo izbore, najmanji broj nepravilnosti i nedostataka je u ovom izbornom procesu, uz uobičajene - da ima problema sa organizovanjem administracije i slično. Ima vrlo malo nepravilnosti u toku izbornog dana", naveo je Vuković.

On kaže da i druge organizacije koje prate izbore daju takve podatke o toku izbora.

Vuković je istakao da je nešto niža izlaznost, do 17 sati 40,9 odsto, ali da se dešava da se u večernjim satima poveća izlaznost.

Prema njegovim rečima, ovaj trend ipak govori da verovatno nećemo ići ka gornjoj granici od projektovanih četiri miliona birača, već pre da će na izbore izaći oko 3,5 miliona birača.

Izborne rezultate moći ćete da pratite na našoj sekciji sajta posvećenoj predsedničkim izborima.

 

Srodne vesti