Nedelja, 24.02.2008.

13:39

"Putin će ipak prihvatiti Kosovo"

Umeren stav je nastojanje da se prizna povratak Rusije kao globalnog partnera za čime žudi Vladimir Putin, piše Vašington post.

Izvor: Beta

Default images

"U prilog toj ideji jeste i Putinova relativno mlaka javna reakcija na proglašenje nezavisnosti Kosova 17. novembra i njeno momentalno priznavanje od strane Zapada", ocenjuje američki list. Dnevnik podseća i da Putinov portparol Dmitrij Peskov nije nekoliko dana kasnije u Vašingtonu naveo Kosovo kao tačku američko-ruskog sukoba, već je rekao da UN treba da odluče o daljim koracima.

Putin je već signalizirao da će Moskva, kako ocenjuje list, "progutati" kosovsku nezavisnost pošto se nedavno složio da prisustvuje samitu Saveta NATO-Rusija u Bukureštu.

Njegov pristanak došao je posle višemesečnih žestokih napada na odluku Rumunije, bivšeg sovjetskog satelita, da se pridruži Alijansi i odobri postavljanje američkih baza.

List ocenjuje da će ovogodišnje promene lidera u Moskvi i Vašingtonu omogućiti prekid zastoja u narušenim američko-ruskim odnosima, kao i u Putinovom "ratu rečima" sa Zapadom.

Vašington post, međutim, ukazuje da je za to potrebno da se dogode tri stvari - Dmitrij Medvedev mora da postane liberalni reformator, a novi američki predsednik će morati da se brzo okrene saradnji sa Rusijom na smanjivanju nuklearnog oružja i na strateškoj stabilnosti.

"Na kraju, predsednici Buš i Putin moraće da vešto i uzdržano 'upravljaju' svojim zapetljanim odnosima, što do sada nisu uspevali", ocenjuje Vašington post.

Američki list podseća da je Medvedev u kampanji obećao poštovanje vladavine prava, više ličnih sloboda, manju ulogu države u privredi i saradnju sa ostalim zemljama, uključujući SAD.

Da bi Medvedev ispunio ta obećanja, on će morati da, kako piše list, "otera" bivše agente KGB koje je Putin postavio i u Kremlju i u privredi.

On će, takođe, morati da zaustavi rusko udaljavanje od demokratije, što je u poslednje vreme uzrok mnogim tenzijama između Vašingtona i Moskva, zaključuje Vašington post.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: