Kako su Hrvati sprečili povike 'Za dom spremni'?

Ivan Zvonimir Čičak, predsednik Hrvatskog helsinškog odbora, otkrio je je kako su uspeli da spreče uvredljive, političke i diskriminišuće povike na Maksimiru.

Izvor:

Utorak, 28.03.2017.

15:05

Kako su Hrvati sprečili povike 'Za dom spremni'?
Getty Images

Na meču kvalifikacija za Svetsko prvenstvo u Rusiji između Hrvatske i Ukrajine posmatralo je 27.351 navijača, ali se za vreme susreta, za razliku od prethodnih duela, nisu mogli čuti spomenuti, karakteristični povici.

Takođe, kako navodi 'jutarnji.hr', nije bilo ni topovskih udara, baklji niti bilo kakve upotrebe pirotehničkih sredstava.

"Imali smo ubačene promatrače na druge tribine. Kad je neko pokušao da skandira 'Za dom spremni', bilo je odmah 'Stani!', 'Zaveži!'. Po našim informacijama bilo je ubačeno jako puno agenata. Bilo je jako puno boraca iz rata devedesetih, bilo je onih iz grupacije 'Uviek vernih', koji su bili raspoređeni da to naprosto spreče", kazao je Čičak gostujući na televizji N1, i objasnio kako je najbitnije podići svest da je huliganizam i stvaranje nereda na stadionima loše. Ipak, na ulicama nije bilo baš tako, pošto je Zagreb oblepljen plakatima, koje su navodno lepili navijači obe zemlje, a na kojima je pisalo "Srbe na vrbe" i "Moskove na nož".

Na plakatu su, između spomenutog teksta na zastavama dve zemlje, postavljeni keltski krst i dva kalašnjikova.

"Svi su to osudili. Ljudi vide u čemu je problem, s tim su saglasni. Ja smatram da treba još više raditi. Ne može na jednoj utakmici od 90 minuta 30 minuta biti skandiranje zla, to ne može biti i bolesna je nacija koja to radi", zaključio je Čičak.

A, tu je i snimak sa ulica na kome se vide navijači Ukrajine koji, uz pesme Marka Perkovića Tompsona, nacističkim pozdravom pozdravljaju prolaznike, dok drže zastavu HOS (Hrvatskih oslobodilačkih snaga).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

46 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Podeli: