Mesna zajednica postala vrtić - sve po standardu

Gradski menadžer Goran Vesić obišao je novootvoreno obdanište u zemunskom naselju Ugrinovci u koje trenutno ide 60 mališna, a ima mesta za stotinak.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 28.03.2017.

09:27

Mesna zajednica postala vrtić - sve po standardu
Foto: Thinkstock, ilustracija

Vrtić se nalazi u adaptiranim prostorijama Mesne zajednice Ugrinovci, a Vesić kaže da je urađen u skladu sa svim standardima i da je to ogranak jednog drugog vrtića koji postoji u Ugrinovcima.

"Ovo što je urađeno ovde pokazuje šta ćemo raditi u narednom periodu, kada su u pitanju vrtići u Beogradu. Čeka nas adaptacija što viška školskog prostora, što nekih drugih prostora kako bismo ubrzano nadoknadili nedostatak mesta u vrtićima", rekao je Vesić novinarima.

Navodeći da trenutno 8.500 dece u Beogradu čeka na mesto u vrtiću, on je rekao da je to mnogo i da to govori o "lažima koje su plasirane pre nekoliko godina da je rešen problem sa decom u vrtićima".

Grad Beograd je i privatne vrtiće uključio u gradski sistem, naveo je Vesić, ali i dodao da i dalje nedostaje veliki broj mesta u vrtićima.

"U okviru racionalizacije mreže osnovnih škola na teritoriji Beograda očekujemo da ćemo u narednom periodu imati još 2.000 mesta u vrtićima što će delimično smanjiti taj nedostatak", rekao je Vesić.

Što se tiče preostalih 6.500 mesta koje nedostaju, on je rekao da će se u cilju rešavanja tog problema nastaviti sa adaptacijom raznih prostora u vrtiće.

Gradski menadžer je istakao da je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, iz kredita koji je Srbija dobila od Svetske banke za rekonstrukciju škola, uspelo da preraspodeli 50-ak miliona evra za vrtiće.

"Mi ćemo, kao Grad Beograd, vrlo organizovano nastupiti i pokušaćemo da deo tih sredstava dobijemo za Beograd kako bi preuredili ovakve i slične prostore za vrtiće", dodao je Vesić.

On je naglasio da Grad Beograd i mi, kao društvo, više pažnje moramo da posvetimo predškolskom obrazovanju.

Novootvoreno obdanište u Ugrinovcima je sa gradskim menadžerom obišao i predsednik opštine Zemun Dejan Matić koji je rekao da ta opština vodi računa o svojim najmladjim sugradjanima, ali i deci školskog uzrasta.

"Završili smo sve potrebne pripremne radnje i potpisali ugovor sa jednom firmom koja uvodi video nadzor u naše osnovne škole tako da ćemo sve osnovne škole na teritoriji opštine Zemun pokriti video nadzorom i umrežiti u lokalnu stanicu policije", istakao je Matić.

On je najavio podsticaj za kulturne i socijalne programe, poput programa za motorički razvoj mališana "Znanjem do imanja".

Autor tog projekta i kantautor Mari Mari istakla je da se u saradnji sa opštinom Zemun od marta meseca do kraja godine spovodi program osmišljen za razvoj dece kroz muziku, s obzirom na to da se današnji mališani zbog moderne tehnologije sve manje kreću.

Novootvoreni vrtić u Ugrinovcima obišla je i članica Gradskog veća Tanja Popović kao i direktorka Predškolske ustanove "Dr Sima Milošević" Jasmina Bouali Stanojković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

1 d

Podeli: