Svet

Utorak, 16.03.2010.

08:38

Dogovor Rusa i Bugara za Južni tok?

Rusija i Bugarska planiraju da uskoro osnuju projektantsku kompaniju za realizaciju gasovoda Južni tok, izjavio je ruski ministar energetike Segej Šmatko.

Izvor: Beta

Default images

"Očekujem da će u najskorije vreme biti realizovani planovi o formiranju građevinske kompanije u skladu sa međuvladinim sporazumom", kazao je Šmatko i dodao da Rusija ne razmatra predlog italijanske kompanije Eni o ujedinjavanju gasovoda Južni tok i Nabuko.

"Mi imamo projekat Južni tok, koji je prošao sva neophodna usaglašavanja. Sa svim zemljama učesnicama smo potpisali odgovarajuće sporazume", kazao je on i ocenio da je ruski projekat "jači", jer Rusija ima i gas i sve neophodne odluke za početak gradnje.

Šmatko je najavio da će naredne dve nedelje biti održani pregovori sa Austrijom o ulasku te država u projekat gasovoda Južni tok. "Radimo na tome da projekat Južni tok dobije status prioritetnog evropskog projekta i smatramo da će prihvatanje tog projekta u različitim zemljama Evrope poslužiti i kao dobra osnova za Austriju da uđe u taj projekat", dodao je Šmatko.

Budući magistralni gasovod Južni tok, zajednički projekat Gasproma i italijanskog Enija, trebalo bi da prenosi ruski gas ispod Crnog mora, cevovodom dugačkim 900 kilometara, do Bugarske i preko Srbije do drugih evropskih zemalja.

Vrednost investicije je procenjena na 20 milijardi evra, kapacitet gasovoda trebalo bi da bude 63 milijarde kubnih metara godišnje, izgradnja bi trebalo da počne u 2011. godini, a rok za završetak radova je kraj 2015. godine.

Srbija je prva osnovala zajedničko preduzeće sa Gasrpomom za realizaciju projekta Južni tok, deonica kroz Srbiju bi trebalo da bude duga 450 kilometara, s kapacitetom većim od 36 do 41 milijarde kubnih metara gasa godišnje. Vrednost investicija u taj deo gasovoda biće najmanje 700 miliona evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina besna: "Tražite rat – dobićete ga"

Ministarstvo trgovine Kine objavilo je danas da se oštro protivi povećanju carina na kinesku robu u Sjedinjenim Američkim Državama i najavilo da će preduzeti odlučne mere da odbrani svoja prava i interese.

17:18

14.5.2024.

8 h

Svet

Rusija se okrenula Kini, ali uzalud

Ruski Gasprom mogao bi da se suoči s dugim periodom lošeg poslovanja, dok pokušava domaćim tržištem i izvozom u Kinu da popuni prazninu nastalu evropskim bojkotom.

20:22

13.5.2024.

1 d

Podeli: