Đaci samo na papiru

V. MITRIĆ

27. 03. 2017. u 08:01

Kontrola u školama i na fakultetima zbog zloupotrebe prava na korišćenje penzija. Nisu obavestili fond PIO o završetku školovanja

Ђаци само на папиру

Mašinski fakultet u Banjaluci Foto Marina Pijetlović

U postupku redovne kontrole ispravnosti isplata porodičnih penzija za decu na redovnom školovanju - korisnike porodičnih penzija, u okviru akcije "Stop prevarama do penzije pošteno", Fond PiO je od svih srednjih škola u Republici Srpskoj, dva javna i svih privatnih univerziteta zatražio proveru statusa učenika ili studenata.

Provera statusa redovnog školovanja u školskoj 2016/2017. godini je zatražena za 1.689 dece srednjoškolskog uzrasta - korisnika porodične penzije i 3.536 studenata - korisnika porodične penzije.

- Ovakve sistematske provere započete su 2015. godine, nakon sporazuma najviših predstavnika dva javna univerziteta u Republici, Ministarstva prosvete i kulture i Fonda PiO, a čine se dva puta godišnje - kaže dr Mladen Milić, direktor Fonda PiO RS. - Cilj provere je primena i poštovanje zakonitosti pri korišćenju prava na penziju, kao i otkrivanje eventualnih prevara.

Ovom kontrolom je utvrđeno da od ukupno 5.225 dece - korisnika porodične penzije status urednog redovnog školovanja ima 5.188, dok za 37 nije potvrđen status redovnog školovanja.

FALSIFIKATI KRIVIČNU prijavu protiv dvoje studenata, zbog falsifikovanja isprave, po službenoj dužnosti, podneće Fond PiO. Istovremeno, u slučajevima spornih uverenja o redovnom školovanju, shodno propisima, usledila je odmah obustava isplate penzije. Podrazumeva se vraćanje para kako bi bila nadoknađena šteta Fondu PiO.

Od 37 spornih uverenja o redovnom školovanju osam se odnosi na učenike srednjih škola, koji su se nakon upisa u školsku 2016/2017. godinu odmah na početku kasnije ispisali ili su isključeni iz nje, a da to nisu prijavili Fondu, dok se 17 odnosi na studente Univerziteta u Banjaluci, šest u Istočnom Sarajevu, i po tri visokoškolca u Novom Sadu i privatnom fakultetu u Banjaluci.

- Kod studenata njih 20 okončalo je školovanje, ali o tome nisu obavestili Fond i nastavili su da primaju porodičnu penziju u trajanju od jednog do četiri meseca - ističe dr Milić.

- Preostalih sedam studenata se ispisalo, a dva nisu imala status studenta, pri čemu su i falsifikovali uverenja o redovnom školovanju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije