23. mart  2017. 08.33  →  23.33 | Izvor: Tanjug, RTV

London: Pet mrtvih, 40 ranjenih, osam uhapšenih

LONDON -

U napadu u blizini britanskog parlamenta i na Vestminsterskom mostu u centru Londona, ubijeno je pet osoba, a 40 je ranjeno, saopštili su danas zvaničnici. Policija od jutros vrši racije na nekoliko lokacija u Londonu, ali i drugim delovima države, a uhapšeno je osam osoba koji se sumnjiče da imaju veze sa napadom.

video icon

Napad se dogodio juče nešto pre 15 sati po lokalnom vremenu, a među ubijenima je i jedan policajac, piše BBC .

Britanska premijerka Tereza Mej izjavila je danas da je muškarac koji je juče ubijen pošto je ispred zgrade parlamenta u Londonu džipom pokosio više pešaka, a zatim nožem ubio policajca, rođen u Velikoj Britaniji.

Tereza Mej je rekla da je muškarac bio predmet istrage zbog povezanosti sa ekstremistima, ali je zaključeno da je sporedna ličnost.

"Policija smatra da je muškarac delovao sam i da nema razloga da se veruje da su planirani novi napadi", izjavila je Tereza Mej.

Prema njenim rečima, on je već jednom ispitivan zbog veza sa ekstremistima, ali se smatrao "nebitnom figurom".

Saučešće premijera Vučića

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić je uputio pismo saučešća britanskoj premijerki Terezi Mej, u kome se, između ostalog, kaže da ovaj stravičan akt terorizma, koji nema mere i ne zna za granice, mora da nas održi ujedinjene u naporima da se odlučno borimo protiv zla.

„Iskreno smo zaprepašćeni i ožalošćeni užasnim događajem u britanskoj prestonici. Ovaj stravični akt terorizma, koji nema mere i ne zna za granice, mora da nas održi ujedinjene u naporima da se odlučno borimo protiv zla, koje preti da podrije civilizacijske i društvene vrednosti, a koje mi pokušavamo da sačuvamo na dobrobit svih ljudi, navodi se u saučešću premijera Vučića, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Ministar odbrane Majkl Falon je odao priznanje policajcima zbog reakcije na napad ispred parlamenta.

Policija nije navela ime napadača, međutim šef službe za borbu protiv terorizma Mark Rouli kazao je da policija zna ko je on, kao i da je napad izveo podstaknut "međunarodnim i sa islamom povezanim terorizmom".

Prvobitno, mediji su objavili da su četiri osobe ubijene, međutim jedna žena je preminula u Sent Tomas bolnici, od posledica ranjavanja.

Nakon napada u medijima i na društvenim mrežama je objavljeno ime muškarca za kojeg se veruje da je izveo napad u Londonu.

Navodno se radi o propovedniku iz Heknija koji je bio poznat po širenju mržnje, a njegovo puno ime je Abu Izadin Trevor Bruks, piše portal Index.hr.

Ipak, producent televizijske kuće ABC izjavio je da je već razgovarao s Izadinovim advokatom, koji mu je navodno potvrdio da je "Izadin još u zatvoru, pa zato nije mogao biti napadač".

Izadin je navodno već dugo poznat vlastima zbog povezanosti s terorizmom.

Uhapšeno osam osoba zbog napada, racije se nastavljaju

Britanska policija uhapsila je danas još jednu osobu zbog sumnje da je povezana sa napadom.

Policija od jutros vrši racije na nekoliko lokacija u Londonu, ali i drugim delovima države, a ranije je javila da je uhapšeno sedam osoba koji se sumnjiče da imaju veze sa jučerašnjim napadom u Londonu.

"Pretražili smo šest adresa i uhapsili sedam osoba. Racije u Birmingemu i drugim delovima zemlje će se nastaviti", rekao je novinarima šef službe za borbu protiv terorizma Mark Rouli, prenosi Rojters.

Prema njegovim rečima, ta služba veruje da je napadač bio inspirisan međunarodnim terorizmom.

Britanska policija izvršila je jutros raciju u jednoj kući u Birmingemu u vezi sa napadom u Londonu i uhapsila nekoliko osoba, javio je ranije "Skaj njuz".

Naoružani policajci pretresli su jednu kuću, a bilo je zatvoreno pet glavnih prilaza kući i nekoliko drugih ruta u Birmingemu, koje se nalaze u blizini te kuće.

Kako se navodi, iako su ulice ponovo otvorene za saobraćaj, policija se i dalje nalazi u tom kraju.

Putin: Napad pokazuje potrebu za zajedničkim delovanjem

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je danas da napad ispred britanskog parlamenta naglašava potrebu za zajedničkom borbom protiv terorizma.

U pismu upućenom britanskoj premijerki Terezi Mej on je kazao da se "terorističke snage ponašaju na podmukao i ciničan način", prenosi Rojters.

"Neophodno je ujediniti napore svih članica međunarodne zajednice kako bi se suprotstavili terorističkim pretnjama", napisao je Putin u pismu.

Erdogan osudio napad

"Solidarišemo se sa Britanijom, našim prijateljem i saveznikom, protiv terorizma - najveće pretnje svetskom miru i bezbednosti", poručio je Erdogan.

On je takođe pozvao Evropu da poštuje ljudska prava i demokratiju.

Agencija AP podseća da je Erdogan juče upozorio da Evropljani širom sveta neće moći da bezbedno hodaju ulicom ako ne promene stav prema Turskoj.

Le Pen:Važno zaštititi granice

Napad ispred britanskog parlamenta u Londonu ukazao je na važnost zaštite granice i pojačavanje bezbednosnih mera, izjavila je danas francuski predsednički kandidat i lider Nacionalnog fronta Marin le Pen.

Le Pen je, za tv stanicu BFM i radio RMC, rekla da zemlje moraju da sarađuju po pitanju razmene obaveštajnih podataka i da se podrži ideja da se zatvore džamije povezane sa ekstremizmom.

Ona je pozvala i da se oduzme francusko državljanstvo onima koji imaju više od jednog pasoša, a koji su osuđeni za napade.

"Problem sa kojim se danas suočavamo je ova forma jeftinog terorizma", kazala je Le Pen, ističući da "moramo kontrolisati granice".

U napadu u Londonu povređeno je i troje francuskih srednjoškolaca, podsetio je Rojters.

Hronologija terorističkih napada u Evropi

Mediji su se osvrnuli na terorističke napade u velikim evropskim gradovima od 2004. godine.

Prethodni veći napad dogodio se u novogodišnjoj noći u Istanbulu, kada je jedan pripadnik takozvane Islamske države ubio 39 osoba u jednom noćnom klubu.

Još jedan pripadnik te terorističke organizacije pregazio je kamionom 12 osoba na božićnom sajmu u Berlinu u decembru prošle godine.

Napadač 24-godišnji Tunišanin, ubijen je u Milanu nekoliko dana kasnije, podseća Index.hr.

Sličan napad dogodio se u julu 2016. godine kada je pripadnik Islamske države kamionom uleteo među šetače na promenadi u Nici, na državni praznik, i usmrtio 86 osoba.

Na današnji dan pre godinu dana 32 osobe ubijene su u napadu, koji je izvršila grupa džihadista na aerodrom i metro stanicu u Briselu.

U januaru 2016. godine bombaš samoubica, pripadnik Islamske države, razneo se među grupom nemačkih turista ispred Aje Sofije i Plave džamije u Istanbulu i ubio 12 osoba.

U nizu koordinisanih napada na više lokacija u Parizu, u novembru 2015. godine, grupa džihadista ubila je 130 osoba.

Napadač star 22 godine ubio je u februaru 2015. godine dve osobe u Kopenhagenu, prestonici Danske - jednu osobu u kafiću, a drugu ispred sinagoge. Policija je kasnije ubila napadača.

Mesec dana ranije, u napadu na redakciju satiričnog lista "Šarli Ebdo" u Parizu ubijeno je 17 osoba, a odgovornost za napad preuzela je Al Kaida.

U julu 2011. godine desničar Anders Bering Brejvik ubio je 77 osoba u Oslu i na ostrvu Utoja.

Četiri britanska muslimana u koordinisanim bombaškim napadima na sistem londonskog gradskog prevoza ubili su 56 i ranili oko 700 ljudi u Londonu u julu 2005. godine.

U usklađenim napadima na vozove madridske podzemne železnice u Madridu u martu 2004. godine ubijena je 191 osoba, a ranjeno 1.500, navodi hrvatski mediji.

Srodne vesti

Broj komentara: 1

Dejan  23. 03. 2017. | 10:56
Ko se maca lati od maca i strada.