Capital.ba

Radojičić: Uskoro u skupštini o sistemu PIO

15.03.2010. / 15:15

BANJALUKA, Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske /RS/ Igor Radojičić najavio je danas da će uskoro u parlamentu Srpske i zvanično u raspravi biti završni dugoročni dokument o sistemu penzijsko-invalidskog osiguranja.

Učestvujući na prezentaciji slovačkog modela penzijskog sistema u Banjaluci, Radojičić je podsjetio da je delegacija RS bila prije godinu dana u posjeti Slovačkoj, gdje je imala više sastanaka o reformi ovog sistema.

Radojičić je dodao da su tada pozvani predstavnici Slovačke da u RS prezentuju svoje modele i iskustva kako bi RS dobila više informacija i samim tim napravila što manje grešaka u reformi sistema penzijsko-invalidskog osiguranja.

Direktor za strategije, pravne usluge i spoljne odnose Agencije za socijalno osiguranje Slovačke Renata Balintova rekla je na prezentaciji da je u Slovačkoj do 1. januara 2004. godine postojao u sistemu penzijskog osiguranja samo tekući garantni sistem koji nije bio sposoban da odgovori društeno-ekonomskim potrebama.

Ona je navela da je došlo do transformacije tog sistema na sistem doprinosa baziranog na finansiranje penzija iz doprinosa radno-aktivnog stanovništva i na princip osiguranja kojim se ostvaruju prihodi na osnovu uplata osiguranja za penzione svrhe.

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

    Komentari na članak: Radojičić: Uskoro u skupštini o sistemu PIO

    1. Borac I kategorije VRS

      Podržavam ovog Bijednog penzionera i sigurno nije pogriješio, jer je Radojčić za pohvalu, pokušavaju bar da nešto dovedu u red u zakonodavnoj instituciji iz vremena kada je Stojičić bio Predsednik NS.
      Gledam ove komentare Bijednog penzionera, pametan čovjek i upućen u materiju.

    2. brkoug

      Bijedni! Jeste li mislili Radojičić. Sojičić je onaj što nije proćelav.

    3. penzioner

      saglasan

    4. Bijedni penzioner

      Gospodine Stojičiću i ostali!
      Svjestan sam, da se nešto što ne valja promijeniti, amo mislim da je osnovni rezultat tih nekih promjena, nedosttak novca u Fondu PIO.
      Ne bi me iznenadilo, da opet dobiju najmanje odnosno oni koji su najviše radili. Dok sve ne razdvojite, penzije po posebnim pravima iz fonda PIO, nema napretka, sve je ostalo diskriminacija. Smatram pravednim, da se posebno svima izrade nova rješenja i iskaže posebno radni staž, a posebno neka druga prava. Za radni staž isplaćivati iz Fonda PIO, a ostalo iz nekog drugog budžeta. A, isto je diskriminatorski da onaj ko je radio i ratovao, nema ništa što je ratovao ili ima te tih bijednih 120 KM na godišnjem nivou. Iznaći model i svima jednako isplaćivati za svaki mjesec u vidu nekog boračkog učešća ili slično, a ne da borac I kategorije nemože imati manje od 480 KM, a na drugoj strani imamo borca I kategorije koji ima po osnovu radnog staža penziju recimo 500 KM i nema ništa osim tih 120 Km godišnje. Ipak je to diskriminacija, jer ste uzeli od ovog drugog da bi nadoknadili ovom prvom, iako su oba borci I kategorije-to se zove diskriminacija.