Ugovor o obnovi Gazele

Javno preduzeće "Putevi Srbije" potpisalo ugovor sa austrijskom kompanijom "Štrabag" o rekonstrukciji mosta Gazele, vredan 58 miliona evra. Predviđeno vreme obnove 22 meseca.

Direktor Javnog preduzeća "Putevi Srbije" Goran Drobnjak i Dragan Pavelić iz austrijske građevinske firme "Štrabag" potpisali su ugovor o rehabilitaciji beogradskog mosta Gazele, vredan 58 miliona evra.

Predviđeno vreme trajanja radova je 22 meseca i odvijaće se u četiri faze. Drobnjak je napomenuo da će radovi početi "sa lepim vremenom", najverovatnije već sledeće nedelje.

U prvoj fazi rekonstrukcije, koja bi trebalo da počne u septembru i koja bi trebalo da traje do kraja godine, počeće radovi na samom mostu. Do početka 2011. planirano je da se za saobraćaj zatvore brze trake na mostu u oba smera.

Zamenik direktora "Puteva Srbvije" Slavoljub Tubić najavio je da se očekuje potpisivanje aneksa ugovora između Ministarstava za infrastrukturu rad i socijalnu politiku, Grada Beograda i Evropske investicione banke.

"Predstavnici banke smatraju da kontejnerska naselja nisu rešenje za raseljene Rome i da će verovatno jedan od uslova za dobijanje kredita za rekonstrukciju Gazele biti izgradnja socijalnih stanova", rekao je Tubić.

Austrijska kompanija "Štrabag" pobedila je na tenderu za rekonstrukciju Gazele sa ponuđenom cenom od 58 miliona evra.

Prva isplata EIB-a od 10 miliona evra

Bord direktora Evropske investicione banke (EIB) odobrio je 11. marta, u okviru novih uslova sporazuma, prvu isplatu od 10 miliona evra za obnovu mosta Gazele.

Ta odluka doneta je na zahtev vlasti Srbije, uzimajući u obzir hitnost rekonstrukcije i zabrinutost javnosti za bezbednost tog mosta, zbog ubrzanog pogoršanja njegovog fizičkog stanja, kao i s tim povezani socijalno-ekonomski uticaj.

To odobrenje EIB-a usledilo je posle nedavne odluke Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) da isplati sredstva za finansiranje pristupnih saobraćajnica Gazeli.

Isplata sredstva iz zajma EIB-a, od 33 miliona evra, prvobitno potpisanog 2007, bila je odložena zbog mnogih nerešenih pitanja u vezi sa iseljavanjem porodica ispod Gazele.

EIB bi trebalo da odobri Srbiji ukupno 93 miliona evra, 33 miliona za rekonstrukciju mosta i 60 miliona evra za obilaznicu oko Beograda od Batajnice do Dobanovaca.

"Por" će izvoditi radove na rekonstrukciji autoputa i dela obilaznice sa podizvođačem "Ratkom Mitrovićem", a na Gazeli "Štrabag" sa podizvođačem "Mostogradnjom".

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво