Završena restauracija Hristovog groba u Jerusalimu

Hrišćanske vlasti završile su restauraciju Hristovog groba u baziliki Svetog groba u Jerusalimu, sagrađenoj na mestu raspeća, sahrane i vaskrsenja Isusa Hrista.
Grčki tim za restauraciju, sačinjen od arheologa i drugih eksperata, uspešno je okončao radove na restauraciji Edikula - što je reč izvedena iz latinskog termina "aedecule", što znači "mala kuća".
 
Uklonjena je ružna gvozdena konstrukcija koju su britanske vlasti napravile 1947. godine kao potporu za zidove. Očišćena je čađ koja se nakupila na zidovima kamene fasade pošto su hodočasnici na tom mestu decenijama palili sveće. Više nema straha za stabilnost starog hrama koji je poslednji put obnovljen pre više od 200 godina.
 
Svetski fond za zaštitu spomenika, koji je prikupio četiri miliona dolara za obnovu, saopštio je da je intervencija bila neophodna jer je postojala opasnost od kolapsa.
 
Konstrukcija od mermera i krečnjaka stoji u Hramu Hristovog Vaskrsenja iz 12. veka, a koja počiva na ostacima iz 4. veka.
 
Bila je potrebna hitna obnova grobnice koja je godinama bila izložena faktorima životne sredine, kao što su voda, vlaga i dim.
  • Petar

    22.03.2017 09:05
    Gajba
    Jesus christ: Welome to my crib.. eh koliko je zivota izgubljeno i pogubljeno zbog religije.. najstarija i najjaca stranka na svetu. Neka, i tome ce doci kralj.. blizi se poslednja sezona
  • Dawkins

    21.03.2017 11:58
    Završena restauracija Deda Mrazovog WC-a!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet