Bosanski jezik izlazi iz mode

I. MIĆEVIĆ

20. 03. 2017. u 20:00

U Raškoj oblasti smanjeno interesovanje učenika za nastavu na maternjem jeziku. U OŠ “Bratstvo” u Novom Pazaru, od ukupno 1.700 đaka, svega njih 50 pohađa manjinsku nastavu

Босански језик излази из моде

Foto Zoran Jovanović

MALU maturu učenici će ove godine polagati na još jednom jeziku - bosanskom. Trebalo bi da ih bude 1.532 u celoj Srbiji, jer upravo toliko osmaka celokupnu nastavu pohađa na bosanskom jeziku. Ovo je prva školska godina u kojoj se na ovom manjinskom jeziku uči u svim razredima, a podaci pokazuju pad interesovanja za celovitu nastavu na maternjem jeziku među bošnjačkim učenicima.

Prve godine, kada je jezik uveden na sve časove, za njega se opredelilo 1.606 prvaka, prema podacima Bošnjačkog nacionalnog veća. Ta generacija, koja je sada četvrti razred, “narasla” je na 1.765 učenika. Sledeće generacije, međutim, bile su manje brojne, pa sadašnjih učenika trećeg razreda ima 1.582, drugog 1.599, dok je prvaka tek 1.458.

Slično je i sa starijim razredima, gde je nastava pre četiri godine počela prvo u petom razredu, pa je dodavan po jedan razred, da bi od ove godine svi uzrasti imali časove na bosanskom. Osmaka u celoj Srbiji, prema podacima Ministarstva prosvete, ima 1.532, sedmaka 1.607, u šestom razredu ih je 1.545, a u petom tek 1.314. Istim podacima raspolaže i Kancelarija za ljudska i manjinska prava, kao i Bosansko nacionalno veće.

U OŠ “Bratstvo” u Novom Pazaru, od 1.700 učenika, njih skoro 70 odsto su Bošnjaci, ali ih tek 50 uči na maternjem jeziku. Značajno je smanjeno interesovanje za manjinsku nastavu i u OŠ “Stefan Nemanja” u istom gradu.

- U nekim školama interesovanje jeste manje, ali se u drugima povećava - kaže, za “Novosti”, Esad Džudžo, potpredsednik BNV zadužen za obrazovanje. - Ima škola gde su otvorena i po dva odeljenja više nego pre. Problema ima dosta, pa i opstrukcija.

Iako su podaci iz pojedinačnih škola drugačiji, Džudžo tvrdi da čak 62,4 odsto svih učenika u Sjenici, Tutinu i Novom Pazaru uči na bosanskom.

Njegov kolega iz BNV Bajro Gegić kaže da se taj broj u pojedinim školama smanjio, jer neki učitelji ne žele da predaju na bosanskom.

- Učitelji koji predaju na bosanskom imaju dva časa više u odnosu na kolege koje drže nastavu na srpskom. To su dva časa srpskog jezika kao nematernjeg - objašnjava Gegić. - Zbog toga neki nastavnici opstruišu, da ne bi imali dodatne obaveze.

U pomenutoj OŠ “Stefan Nemanja” u Novom Pazaru, prema podacima za prošlu godinu, tek sedmoro učenika opredelilo se za učenje na bosanskom. U OŠ “Jovan Jovanović Zmaj” bilo ih je 15 u petom i 21 u osmom razredu. A prve četiri godine, u “Stefan Nemanja” bila su 24 prvaka koja su učila na bosanskom, dok ih je u školi “Bratstvo” bilo 51, a u “J. J. Zmaj” - 50, prema podacima BNV.


NOVAKOVIĆI IZ BEOGRADA PREŠLI U ISLAM

Porodica Novaković iz Beograda prešla je u islam, na obredu koji je obavljen u džematu Melajske džamije u Novom Pazaru. Kako prenose lokalni mediji, bračni par Bojan i Nataša Novaković sa sinovima Filipom i Ognjenom šehadet su izgovorili pred imamom Asmirom Crnovršaninom.

Prelazak na islam obavljen je u petak uveče pred svedocima i imamom Melajske džamije. Bojan i Nataša su nakon prihvatanja nove vere uzeli muslimanska imena Ismail i Edina, dok su deca dobila imena Esad i Hamza.

Imam Crnovršanin tom prilikom je istakao “da ovo nije prvi slučaj”, ka i da se i nada se “da će biti mnogo više onih koji prihvataju ovu veru i nalaze utočište u njoj”. Nakon prihvatanja islama usledilo je i šerijatsko venčanje ovog bračnog para. (V.N.)


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (34)

Парадокс

20.03.2017. 20:17

Нек нас нема и нек нас не буде кад смо овакви никакви и наопаки!! Заморчићи!!

неко из масе

20.03.2017. 20:20

Језик Бошњака је бошњачки језик. Ово босански језик је потпуна бесмислица којом бошњаци желе да наметну некакав измишљени језик изведен из географског појма Босна, као стандардни језик у БиХ. Жалосно је да те исполитизоване појмове без икакве научне основе користе и водећи медији у Србији.

Миљко

21.03.2017. 02:15

@неко из масе - Минус за тебе јер не знам шта су то "Бошњаци", нити шта је "бошњачки језик"!? Одакле ти то?

Урош

20.03.2017. 20:22

Замислите иронију комшије у Новом Пазару један је православац други муслиман (обоица Срби, подразумева се, иако овај други то негира). Причају потпуно истим језиком.Али гле чуда, то није исти језик. Један је српски други је бошњачки. Паметном доста!

Serbian

20.03.2017. 21:22

@Урош - Браво за коментар. Само једну ствари - потрудимо се да не користимо турцизам реч "бакишиш" или "комшија" има и у Српском зато пре реци сусед или у суседству!Хвала и поздрав

Миљко

21.03.2017. 02:14

@Урош - Минус за тебе због љигаво надобудне поруке "паметном доста", депласиране у тексту без асоцијације и алузије! И, нарочито, због коришћења турцизама. На њих сам алергичан!

Момо

20.03.2017. 20:27

Ко се одрекне своје вере боље да га није.То никакви људи нису.Одречи ће се и нове вере ако буде било интереса.

ss

20.03.2017. 20:34

Какав црни "босански" језик ??? Је ли ми имамо државу? Ко је допустио ту измишљотину и крађу у Србији?

Paranoid

20.03.2017. 20:58

na srpskom se taj jezik zove bošnjački, a na bošnjačkom se zove bosanski. nit' mi srbi možemo njima to da osporimo, nit' oni nama... nažalost, politika se petlja u sve, ali kad je već tako, poštujmo tuđe želje i osjećanja.

Zurkolomac

20.03.2017. 21:26

Neka idu u tursku, pa neka tamo ice turski i neka klanjaju i arlaukaju. Srbija je u Evropi, a ne pored pakistana...

Ito da cujem

21.03.2017. 01:54

@Zurkolomac - Trebamo da govorimo svi isti jezik. Nismo zatucana Zemlja nego veoma Moderna u Svemu!

Милан

21.03.2017. 01:08

Ima normalnih Pazaraca islamske veroispovesti koji znaju da su Srbi po nacionalnosti, ali ima tamo ekstremnih hodza njihovih sto ih truju protiv vlastite drzave. Ako se secate primer kad je jedan hodza pokrenuo da se muslimanima izbaci ''ic'' iz prezimena.

vitez koja

21.03.2017. 01:11

Какав босански језик? То не постоји. Као што не постоји Аустријски језик, или Амерички језик. Први говоре немачким, а други енглеским. Тако и муслимани говоре српским језиком и одлично се разумемо.

Mex

21.03.2017. 02:45

Za koju God. cemo citati Bojan i Ognjen presli u srBsku pravoslavnu veru . Mama i tata se vise ne pitaju a i nestalo para .

Ja

21.03.2017. 04:15

Neka se lepo zovu onim sto i jesu: Srbi muslimanske veroispovesti. Sta se vise glupiraju. Turska na Balkanu je proslost iako pokusavaju kao nesto.

Nina Jerković

21.03.2017. 05:38

Kako kaže stara izreka "poturica gori od turčina". "verske sloboda" koja je data turcima i poturicama koji su prešli u islam je prevršila svaku meru kada im je komunistička partija (bivši Srbi koji su se takođe odrekli nacije i vere i prešli u "komuniste internacionaliste" i antihriste) sa titom priznala veru kao "naciju" "muslimani" te da su "državotvoran narod". Da mi se turci i poturice što više distancirali od svog turskig i izdajničkog porekla sada su izmislili "naciju" "bošnjaka"

Srbin888

21.03.2017. 06:38

Srpska gramatika sa par Turcizama se zove "bosanski" jezik. Nazive svih jezika Bošnjaci tvore od toponima-korena reči, osim svog bošnjačkog. Koje li ironije.

DejanBg

21.03.2017. 09:44

@traktor - Jao, i ja isto ! Kad pričaju srbijanski, sve razumem kao da je srpski.

Komsija

21.03.2017. 07:21

Bosanski jezik ne postoji ! Grupacija nije izvorni autohtoni narod BiH a Srbi i Hrvati doslje ! Niko taj jezik grupacije koja terorise ovim vecinu u pokusaju netreba da prizna ako im priznaste ratom Bisnjaci nek i pricaju Bosnjacki ako ne zele Srpski reci i to je to ! Toliko o gluposti veka !!!!!!

јова змај

21.03.2017. 07:28

Наши муслимани нису придошлице, они су староседеоци. Нас не дели језичка баријера, док је културна баријера у великој мери смањена. И пред нама је задатак који Европљани не испуњавају и који, очигледно, не могу да испуне. Муслимани у 21. веку имају одређене претензије према савременим хришћанима. Суштина тих претензија је једноставна: где је ваша светост? Где су вам молитва и пост? Где је поштовање према старијим и послушање жене према мужу? Где је ваша омладина?

јова змај

21.03.2017. 07:29

Где је ваша омладина – у мрачним клубовима или у спортским салама. Где је ваше милосрђе? Не само милостиња, већ милосрђе? Познајете ли сопствену историју? И ако ми стидљиво прећутимо одговор, они ће нам рећи: а погледајте нас. Они ће нам показати своје најбоље одлике, а оне лоше ће прећутати, а ми ћемо и даље држати језик за зубима. Не смемо да ћутимо. Наш одговор мора да буде религиозан и повезан са животом.

јова змај

21.03.2017. 07:31

"Ево нашег поста и молитве. Ето наше међусобне помоћи. А ово је наша омладина.Ово су наше породице. Све своје памтимо, а туђе уважавамо. Ране прошлости лечимо и резултати су већ видљиви".

јова змај

21.03.2017. 07:34

Ако такав одговор буде пропраћен и подкрепљен неспорним чињеницама, онда ће бити мира и узајамног поштовања. Немогуће је не уважавати људе који чувају своју породицу, помажу једни другима, поклањају се Богу у Духу и истини, поштују свог суседа и једу поштено зарађени хлеб. Али је зато могуће гнушати се оних који ништа од тога не раде. И тада њихова земља полако и неприметно престаје да буде њихова...", из беседе протојереја Андреја Ткачова

Срби ћирилицом.Не у еу

21.03.2017. 07:46

Све су то срби и то они знају

Vladimir

21.03.2017. 09:21

To su naša braća Srbi muslimanske vere i normalno je da se ne osećaju nacionalnom manjinom u svojoj zemlji, a mi Srbi pravoslavne vere, treba da im pružimo ruku i da ih prihvatimo kao svoju braću. Treba raditi na tome. Osnova ima, između pravoslavnih i muslimana u Srbiji nikada nije bilo rata, nikada nije pala krv. Stranci, koji su donosili zlo, su dolazili i odlazili a taj narad se sklanjao i pomagao jedan drugome koliko je mogao, čekajući da strancima vidi leđa.

Gojko

21.03.2017. 14:30

Lingvistika smatra da za svaki jezik za koji nije potreban prevodilac da bi ga i drugi razumeli,tu se radi o jednom istom jeziku. /Slučajevi nemačkog,engleskog,francuskog...jezika/