Korak ispred katastrofa

Jelena Novaković

19. 03. 2017. u 22:15

Ustanova u Brestoviku jedina u zemlji prati opasne geomagnetske promene. Bure koje oni registruju mogu da parališu vojsku, policiju, saobraćaj, telekomunikacije i razdraže hronične i psihičke bolesnike

Корак испред катастрофа

Foto D. Milovanović

JEDINO njihovo znanje i instrumenti mogu da upozore na prirodne katastrofe izazvane geomagnetskim promenama. Pojave snažnih solarnih i geomagnetskih bura koje oni prate i mere blokiraju satelite, prouzrokovale su smetnje u telefonskim vezama, nestanak struje, požare i srušile krovove kuća u pola banatskog sela! Upozorenje na ovu opasnost stiglo je do građana putem medija zahvaljujući njihovom radu u opservatorijama u selu Brestoviku.

Ipak, ustanova u kojoj su zaposleni izgubila je identitet, oduzet joj je višedecenijski naziv "Geomagnetski zavod" i sada se vodi samo kao Odeljenje za geomagnetizam i aeronomiju Republičkog geodetskog zavoda.

Smanjen je broj zaposlenih, preostali su nastavili da rade isti posao, na istom mestu, ali strahuju da će dočekati gašenje. Uprkos tome što su zabrinuti za svoju sudbinu i budućnost Odeljenja, ovi naučnici bdiju nad nama 24 sata. Posmatraju iz sekunda u sekund određene promene oko naše planete i u Zemljinoj kori. Kažu da je najopasnije kada se Sunce "uzburka" i ugrozi našu planetu. Tako je bilo 2013. godine.

- Tada je geomagnetska bura izazvala uragan koji je srušio 150 kuća u selu Itebej u vojvođanskoj opštini Žitište - napominje Spomenko Mihajlović, načelnik pomenutog odeljenja, diplomirani inženjer geofizike i profesor.

- Preko sredstava javnog informisanja obavestili smo stanovništvo o tome šta će se desiti. Jer, ništa drugo nije moguće. Zaštita od ove bure ne postoji.

Pre i posle toga ovakve bure su u Srbiji izazivale manje štete. Kada su uzimale maha, prouzrokovale su krčanje i prekidanje telefonskih veza, policijskih motorola...

Spomenko Mihajlović

Međutim, one imaju snagu da naprave mnogo veći problem. Zato uvek postoji opravdan strah da će otežati drumski i železnički saobraćaj, ometati vozove, uzdrmati avione tokom dugih prekookeanskih letova, poremetiti zdravlje hroničnih i psihičkih bolesnika. Zato podatke do kojih dolazi ekipa sa brestovičkog brda koriste sve državne institucije i skoro sva ministarstva. Ove informacije koriste bezbednosne službe vojske i policije, na osnovu njih prave se bioprognoze...

Kad dođe do bure, "ustrepere" se magnetometri, magnetski instrumenti, postavljeni u drvenim kućicama na opservatorijama u Brestoviku, u Grockoj. Nekoliko antena u dvorištu prima signale iz magnetosfere i jonosfere Zemlje, koji se sprovode do jonosonde, mernog uređaja. U jednoj opservatorijskoj kućici nekoliko instrumenata, strateški raspoređenih, neprekidno radi 60 godina. Od njih signali "putuju" do kompjutera na kome se očitavaju grafikoni sa promenama geomagnetske aktivnosti koje rastu i opadaju. Stalno tako "dišu".

- Zbog značaja ovih merenja država bi trebalo da ulaže u razvoj ovih naših opservatorija, primi nove mlade ljude da bi se razvijala istraživanja, koja trenutno kod nas obavlja mali broj ljudi - naglašava Mihajlović, kojeg smo zatekli sa kolegama Draganom Petrović i Miodragom Rašićem, koji čine deo tima Odeljenja. - Spas je što nismo ugašeni već smo opstali u sklopu jedne druge institucije, pa ćemo videti kuda to vodi, ali smatram da treba vratiti naziv Geomagnetskom zavodu, jer mu se time prvenstveno priznaje značaj i vrednost koju predstavlja za Srbiju.

PUT OD SUNCA DO ZEMLjE

- KADA na Suncu nastanu takozvane erupcije, one izazivaju solarne oluje pune usijanih čestica i zračenja - objašnjava nam ovu pojavu Mihajlović. - Kada te oluje dospeju u kosmos i zahvati ih Sunčev vetar, on ih velikom brzinom i do 2.000 kilometara u sekundi "baca" na magnetno polje Zemlje. Tokom tih udara nastaju geomagnetske bure.

"UGASILA" NjUJORK

GEOMAGNETSKA bura, čak i osrednje veličine, kada se strovali na našu planetu može da izazove kolaps tamo gde udari. Traje i po nekoliko dana, a do sada je pravila štetu u iznosu od više stotina milijardi dolara!

- Jedna je tako prouzrokovala raspad hidrocentrale u Kvebeku u Kanadi, koji je zato tri dana bio bez struje - navodi profesor Mihajlo. - Njujork je zbog ovakve jedne bure bio osam sati bez električne energije, pa se tada razmatralo i da li da tadašnji gradonačelnik podnese ostavku.


SVIREPE "KRALjICE"

STRUČNjACIMA su bure u magnetskom polju koje prate beskrajno zanimljive, pa se s vremenom "zaljube" u njih, tvrdi naš sagovornik Spomenko Mihajlović:

- One uvek nose lepotu magnetizacije i silne energije geoprostora, te su zbog toga postale najlepše kosmičke cure. U slavu te raskošne lepote, nekada davno, pa i sada, istraživači su im davali imena poznatih žena koje su obeležile istoriju. Jedna je tako nazvana po kraljici Elizabeti, jedna po kraljici Jeleni...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Danica

20.03.2017. 14:17

Steta je sto ne znamo kakvi sve naucnici postoje I sta se sve korisno radi u Srbiji. Svaka cast.

Aleksandra

22.03.2017. 15:08

Geomagnetizam se primenjuje I u geologiji, rudarstvu, zastiti zivotne sredine, meteorologiji, saobracaju, telekomunikacijama, arheologiji...