Capital.ba

Ništa od premija za 29.000 tona pšenice

15.03.2010. / 8:10

BANJALUKA, Premije za prodatu pšenicu biće isplaćene tek za jednu trećinu ukupne količine koju su prijavili mlinovi jer dokumentacija za ostalu pšenicu nije regularna.

Naime, od ukupno 41.000 tona pšenice, koliko su mlinovi prijavili da su otkupili od poljoprivrednika, premije od 0,7 feninga po kilogramu će biti isplaćene tek za 12.000 tona jer je za preostalih 29.000 tona dostavljena dokumentacija nepotpuna.
Do ovih podataka je došlo resorno ministarstvo nakon što je prekontrolisalo pristigle spiskove koje su poslali mlinovi o količini otkupljenje pšenice, prema kojima je otkupljeno tri puta više pšenice nego prethodne godine, što im je odmah bilo sumnjivo.
Vlada RS je krajem prošle godine donijela odluku da se zbog loših prinosa i slabog kvaliteta pšenice poljoprivrednicima daju subvencije od sedam feninga po kilogramu prodate pšenice, a kao dokaz mlinovi su Ministarstvu morali dostaviti račun da je pšenica otkupljena od poljoprivrednika i po kojoj cijeni.
Bojan Kecman, portparol Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, kazao je da je u toku obrada regularnih zahtjeva za isplatu premija i da u narednom periodu Vlada RS treba da odredi za koju otkupnu cijenu će da bude isplaćena premija, da li po 0,28 maraka po kilogramu ili po nižoj cijeni pošto je mali broj mlinova otkupio pšenicu po 0,28 KM.
“Ostalo je još da provjerimo neke detalje, ali moramo da istaknemo da određeni broj mlinova nije dostavio kompletnu dokumentaciju u vezi s otkupom i moramo da idemo prema Vladi bez njih”, naveo je Kecman.
On je naveo da više od 30 mlinova nije dostavilo dokaze o otkupljenoj pšenici i da ne može biti isplaćena premija jer nema dokaza.
“Jedan od mlinova je i ‘Žitopromet’ iz Bijeljine, koji je naveo da je otkupio 15.000 tona od 1.250 fizičkih lica, ali nije poslao sve neophodne dokaze i zato poljoprivrednici koji su predali pšenicu ovom preduzeću neće moći da dobiju premiju”, naveo je Kecman.
Ostoja Nikolić, poljoprivrednik koji je prodao pšenicu “Žitoprometu” iz Bijeljine, kazao je da još ništa ne zna o isplati premija.
“Prodao sam pšenicu po 0,26 maraka po kilogramu, ne znam tačno koja je količina bila, a ne znam kada će isplata. Čuo sam da Ministarstvo vrši neke provjere jer je navodno prijavljeno da su prodate ogromne količine, a nisu. Mislim da je to ispravno jer premiju treba da dobiju samo oni koji zadovoljavaju uslove”, kazao je Nikolić.
Milenko Ilić, direktor “Žitoprometa” iz Bijeljine, kazao je da je resorno ministarstvo za navedene premije četiri puta slalo dopis i svaki put tražilo drugu dokumentaciju.
“Time su htjeli samo da oštete ‘Žitopromet’ kao mlin koji je jedini u RS otkupio najveću količinu domaće pšenice iako je bila lošeg kvaliteta. Mi smo dostavili dokumentaciju koju su tražili i 2007. godine, i to ime i prezime poljoprivrednika, kupljenu količinu, broj otkupnog lista i tekuće račune u bankama”, naveo je Ilić.
On je naveo da su u Ministarstvu tražili i sve matične brojeve poljoprivrednika, što je, po njegovim riječima, ogroman posao.
“Mi ih pozivamo da dođu u kontrolu kod nas i ustupićemo im svu dokumentaciju, ali mislim da je tu problem u tome što oni nemaju para, pa sad pronalaze način kako da izbjegnu plaćanje premija”, istakao je Ilić.  Nezavisne novine

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!