Capital.ba

Na stolu regulacija hedž fondova

15.03.2010. / 7:50

LONDON, Njemačka, Francuska, Španija, Luksemburg, Grčka i Evropska komisija uputile su vladama zemalja članica Evropske unije zajedničko pismo sa apelom da se usvoji reforma finansijskog tržišta EU, koja će povećati transparentnost i predvidivost njegovog rada.
U pismu se ističe da je “prijeko potrebno uvođenje oštre kontrole špekulativnih investicionih instumenata” prvenstveno specijalnih vrijednosnih papira – kreditnih defoltnih konverzija (Credit Default Swap ili CDS).
Ove hartije od vrijednosti predstavljaju, u stvari, polise osiguranja za slučaj da vlada bilo koje zemlje nije u stanju da ispuni obaveze po svojim suverenim obveznicama, prenose agencije.
Svjetsko tržište tih hartija se od oktobra prošle godine nalazi u rukama najvećih špekulativnih fondova, koji su svoju aktivnost usmjerili protiv Grčke, namjeravajući da dovedu Atinu do bankrota, i da smanje vrijednost evra.
Berlin i Pariz su u okviru zajedničke inicijative predložili zabranu kupovine polisa osiguranja, kreditnih konverzija onim investitorima koji prije toga nisu kupili državne obveznice određene zemlje. Njemačka i Francuska istovremeno “insistiraju na registraciji svih špekulativnih hedž i investicionih fondova u Evropskoj uniji, prisutnih na teritoriji zemalja EU”.
Ove strukture bi tako potpale pod specijalnu kontrolu, koja bi omogućila detaljnu informaciju o svim transakcijama finansijskih institucija, kao i poštovanje limita vrijednosti transakcija.
Pismo je izazvalo velike nesuglasice unutar EU. Uvođenju oštrih mjera za regulisanje tržišta i ograničavanje poslovanja špekulativnih fondova najodlučnije se protivi Velika Britanija. Londonski City je, inače, najveće stjecište u EU takozvanih alternativnih investicionih struktura.

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!